Rusta för framtiden och satsa på vuxenutbildning

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Det är viktigare än någonsin att investera för att inkludera alla i samhällsbygget. Speciellt de som saknar gymnasiekompetens eller har en kortare utbildning och arbeten som riskerar att bortrationaliseras vid nästa lågkonjunktur. Under lång tid har allt för många lämnats bakom ekonomiskt och utbildningsmässigt. Därför är det på tiden att kunskapslyftet förstärks.

Regeringen har lanserat ett lyft som ger fler svenskar möjligheten att omskola sig och vidare- utbilda sig. Det är bra, men denna satsning behöver stärkas och omfatta fler. För att kunskapslyftet ska vara så framgångsrikt som möjligt räcker det heller inte med att bara satsa på fler utbildningsplatser. Det är minst lika viktigt att investera i uppsökande och studiemotiverande insatser. Det måste finnas en studiefinansiering som möjliggör för personer mitt i livet att våga satsa på en komplettering av sin utbildning.

ANNONS

Politiken måste bli bättre på att nyttja sin unika och starka folkbildningsfolkrörelse. Använd folkbildningen för att nå dem som mest av allt behöver det – de som löper störst risk för marginalisering och arbetslöshet. Därför föreslår ABF:

Bygg ut kunskapslyftet

  1. Att regeringen fortsätter bygga ut kunskapslyftet genom uppsökande och studiemotiverande verksamhet.
  2. Att folkbildningen och föreningslivet är med och rekryterar fler till att delta i vuxenutbildning.
  3. Att regeringen förstärker den statliga studiefinansieringen i studiemotiverande insatser och vuxenstudier på grundskole- och gymnasienivå.

Dagens arbetsliv ställer andra krav på kunskap och kompetens än gårdagens. Genom att satsa på vuxenutbildningen bygger vi för en framtid som både håller ihop samhället och stärker ekonomin. Ingen ska lämnas efter när samhället rustar för framtiden.

Helen Pettersson

förbundsordförande

Monica Widman Lundmark

förbundssekreterare

Arbetarnas bildningsförbund (ABF)

ANNONS