Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rollen som vårdbiträde kräver längre utbildning

Nyligen nåddes vi av nyheten att NU-sjukvården fortsätter med utbildning på fem veckor för nyanställda vårdbiträden. Det är otillräckligt. Vi uppmanar NU-sjukvårdens ledning att tänka om, skriver Kommunal.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vi står inför stora utmaningar när det gäller rekrytering av personal till vård- och omsorgssektorn. Bristen på utbildad personal märks redan. Kommunal har arbetat för att lägsta utbildningsnivå för att arbeta i sjukvården ska vara undersköterska. Vi har fått ändra uppfattning. De 77 000 vårdbiträden som jobbar i vården i dag är ett bevis på att vi inte täcker upp behoven om alla ska ha undersköterskeutbildning.

Vi kom därför överens med Sveriges kommuner och landsting, SKL, om att återinföra vårdbiträden för att råda bot på personalbristen. Samtidigt varierar utbildningsnivån hos de som arbetar som vårdbiträden. Därför hade vi ett tydligt krav. Vårdbiträdena skulle få nio månaders utbildning.

Att NU-sjukvården går emot de krav som vi och SKL ställt på utbildning och i stället tillhandahåller en utbildning på endast fem veckor, anser vi både anmärkningsvärt och alarmerande. Inga arbeten är enkla inom vård och omsorg. Att NU-sjukvården tror att vårdbiträden på fem veckor ska kunna vara utrustade för alla de situationer som uppstår i mötet med patienter är naivt.

Oseriöst och ogenomtänkt

När Kerstin Blomgren, enhetschef på kompetensförsörjningsenheten i Västra Götaland, i en intervju med Sveriges radio, säger att vårdbiträden på dessa knappa fem veckor bland annat får lära sig bemötande och säkerhet, lyftteknik, ergonomi genom praktiska övningar, vårdbädden, toalett och hårvård, patientfall, brandutbildning, nutritionsutbildning, miljöfrågor och laboratoriemedicin så låter detta varken seriöst eller särskilt genomtänkt.

De som arbetar som vårdbiträden gör ett fantastiskt jobb. Därför har de också rätt till goda förutsättningar. Dessa förutsättningar tillgodoser inte NU-sjukvården. Vi uppmanar er därför att tänka om.

Jenni Moverare

avdelningsordförande Kommunal Vänerväst

Anna Skarsjö

avdelningsordförande Kommunal Väst