Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ann Catrine Fogelgren (L), biträdande kommunalråd och 2:e vice ordförande byggnadsnämnden

Riv Rosenlundsverket och bygg ny stad

Göteborg ska ligga i topp i stadsutveckling och miljöfrågor. Trots det ligger Rosenlundsverket, drivet av fossilgas och olja, mitt i ett av de mest attraktiva lägena i Göteborg. Det är dags att avveckla Rosenlundsverket och utveckla platsen, skriver Liberalerna.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Skeppsbron och Järnvågen är områden i toppläge vid älven som ska utvecklas till stad med bostäder, kultur och restauranger. Mitt i dessa områden ligger dock Rosenlundsverket och förfular och smutsar ned. Kraftvärmeverket används främst som reservanläggning och drivs med naturgas och olja. Verket är i drift året om men används främst som spets- och reservanläggning. Det är alltså både dåligt för miljön och lite använt.

Liberalerna tycker att denna yta i stället ska följa med i utvecklingen. Riv Rosenlundsverket och bygg stad. Platsen där verket i dag står kan göras om till 300–500 nya bostäder, samt butiker, caféer och restauranger nära vattnet.

Stora underskott

Det har uppstått stora ekonomiska underskott i planen för Skeppsbron, vilket nu ses över efter beslut i kommunstyrelsen tidigare i år. Rosenlundsverket kräver båtplats och anslutningspunkt mellan oljebåt och pipeline som ska lösas på premiumplats längs kajen. När planen nu eventuellt ska arbetas om är detta en yta att se över igen.

Tiden har nu tydligt sprungit ifrån Rosenlundsverket så väl vad gäller miljön som stadsutvecklingen. Därför vill vi i Liberalerna att det tas fram en plan för att avveckla Rosenlundsverket så snart det är tekniskt och ekonomiskt möjligt.

Helt fel ställe

I stället vill vi ge möjlighet till stadsutveckling i det attraktiva området, där det är på gång att hända stora grejer. Ett axplock av det som ska utvecklas i området är tusentals bostäder, linbana, nytt hotell och mycket mer. Att det då ligger ett avdankat kraftvärmeverk mitt i tror vi är helt fel.

Vi hoppas att de rödgröna ser problemet och möjligheterna och att Göteborg Energi gör vad de kan för att lägga ned Rosenlundsverket snarast möjligt.

Liberalerna är redo att ta ansvar för en framtidsinriktad och klimatsmart stadsutveckling. Där hör inte olja och naturgas hemma.

Ann Catrine Fogelgren (L)

biträdande kommunalråd och 2:e vice ordförande byggnadsnämnden

Axel Darvik (L)

2:e vice ordförande i miljö- och klimatnämnden och ledamot i kommunfullmäktige