Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Emmali Jansson (MP) och Johanna Eliasson (V).

Riv de ideologiska murarna och bygg fler hyresrätter

Arbetet för att fler ska kunna hitta en bostad är nu hotat av det nya alliansstyret i Göteborg. Vi vädjar till fler partier att låsa upp sina ideologiska bojor och inse att det behövs fler hyresrätter, skriver Emmali Jansson (MP) och Johanna Eliasson (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Ingen har väl undgått att det är svårt att få tag i en bostad i Göteborg. Alldeles för många bor trångt, har svårt att flytta hemifrån eller behöver tacka nej till jobb och studier i Göteborg på grund av bostadsbristen. Nu har trenden vänt och det byggs fler bostäder än på 40 år, dessutom byggs det äntligen fler hyresrätter.

Men hyresrätter byggs inte av sig självt. Det är ett målmedvetet arbete från oss politiker och många andra som gjort att det byggs fler hyresrätter. Bland annat har vi beslutat att allmännyttan i Göteborg ska bygga minst 1 400 bostäder varje år. Kommunen kräver också av privata byggentreprenörer att de ska bygga hyresrätter, med mål om att minst hälften av alla bostäder som byggs i Göteborg ska vara hyresrätter. Det innebär att vi genom markavtalen säkrar över tusen bostäder i hyresrätt varje år.

Måste ha rimlig hyra

Många nya hyresrätter blir alldeles för dyra. Svaret på det problemet är dels att säkerställa att en del av de nybyggda lägenheterna måste ha en rimlig hyra. Men också se till att det fortsätter byggas många fler hyresrätter. När bostadsbristen byggs bort kan inte lägenheterna hyras ut till de överpriser som det går att göra i bostadsbristens Göteborg. Den enkla ekonomiska mekanismen om utbud och efterfrågan säger att priserna sjunker när fler bostäder byggs.

När bostadsbristen byggs bort kan inte lägenheterna hyras ut till de överpriser som det går att göra i bostadsbristens Göteborg

Arbetet för att fler ska kunna hitta en bostad är nu hotat av det nya alliansstyret i Göteborg. De politiska målen om att det ska byggas fler hyresrätter är borttagna. Vi är genuint oroliga för att det kommer att bli ännu svårare för unga, frånskilda, och andra att få tag in en bostad.

Försvårande omständighet

Ytterligare en försvårande omständighet för dem som letar lägenhet är att många privata fastighetsägare nu lämnar Boplats och går över till en egen förmedlingssajt där de själva kan välja vilka de önskar ha som hyresgäster. Vi hoppas fortsatt kunna säkra att nybyggda hyresrätter förmedlas via Boplats där lägenheterna förmedlas mer rättvist via ett kösystem.

För att ge fler chansen till en vettig bostad har vi från Miljöpartiet och Vänsterpartiet lagt ett förslag i fastighetsnämnden om att fortsätta säkra att hälften av de bostäder som byggs på kommunal mark är hyresrätter.

Vi vädjar till fler partier att låsa upp sina ideologiska bojor och inse att det behövs fler hyresrätter.

Emmali Jansson (MP)

vice ordförande fastighetsnämnden i Göteborg

Johanna Eliasson (V)

gruppledare fastighetsnämnden i Göteborg