Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Riskera inte göteborgarnas pengar

Jag anses vara en positivt lagd människa, men att Liseberg genom en satsning på ett vattenland skulle bli så konkurrenskraftigt att den som väljer mellan Paris och Florida i stället väljer Göteborg, får anses vara väl optimistiskt, skriver David Lega (KD).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Liseberg, 25/1

Liseberg ska, genom projektet med vattenpark och hotell, utvecklas till att bli något man aldrig varit eller tänkt att bli. Jag har, som enda kommunalråd, under en längre tid ifrågasatt projektet. Det föranledde i onsdags Ann-Sofie Hermansson (S) att uppmana mig att rätta in mig i ledet, här på GP Debatt.

Det tidigare fokuset på göteborgarna ska släppas och nytt fokus för Liseberg ska i stället vara den globala nöjesmarknaden.

Tveksamt resonemang

Hermansson skriver, vilket också Liseberg sagt tidigare, att konkurrenterna är Disneyland i Paris och Universal Studios i Florida, snarare än Gröna Lund och Borås Djurpark. Jag anses vara en positivt lagd människa, men att det kommunala nöjesbolaget genom denna satsning skulle bli så konkurrenskraftigt att den som väljer mellan Paris och Florida i stället väljer Göteborg, får anses vara väl optimistiskt. Kristdemokraterna har därför vid flera tillfällen velat återremittera ärendet för att få en förnyad marknadsanalys av en oberoende part.

Frågan ska också ses ur ett konkurrensperspektiv. Om staden investerar närmare två miljarder kronor i en anläggning vars syfte är att hämta hem nattgäster kommer man att utgöra en allvarlig konkurrent till alla hotell, men framför allt de mindre, i och kring Göteborg. Det finns i dag en stor efterfrågan på hotellrum, men vad händer när efterfrågan sjunker? Går det kommunala hotellet under då? Knappast. I stället drabbas de mindre aktörerna.

Privata aktörer

Vi vet också att det finns privata aktörer som visat intresse för att driva en vattenpark i Göteborg. Hur ser deras utsikter ut att lyckas när kommunen tar över marknaden?

En sak har Socialdemokraterna dock rätt i, att detta berör arbetstillfällen över hela staden. Det är ju just därför jag efterfrågar en djupare analys över hur företag och kommun påverkas. Frågetecknen och riskerna är fortfarande så många att kommunen inte ska driva projektet. Vill privata aktörer ta risken så låt dem göra det, i stället för att riskera göteborgarnas pengar.

David Lega (KD)

kommunalråd i opposition