Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Riktiga bostäder nyckel till integration

De rödgröna vill bygga temporära bostäder för 300 personer på produktiv jordbruksmark mellan villaområden i förorten. Det är inte att tänka klart. Vi säger nej till att fler parallella samhällen bildas, skriver Alliansen SDN Västra Hisingen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Som förtroendevalda ledamöter i stadsdelsnämnden Västra Hisingen har vi ett medborgarperspektiv och ett ansvar för att hantera frågor som rör stadsdelens invånare.

Vi har ansvar för att tillgodose att det finns skolor, vilka i dagsläget är fulla och där det ställs ut paviljonger för att täcka behoven. Skolor har inte fått byggas i delar av stadsdelen på grund av att trafiksituationen är under all kritik i Torslanda och på grund av att den styrande majoriteten inte har åtgärdat bristerna på lång tid.

Ignorerat problemet

Under lång tid har Göteborgs stad planerat och byggt för lite, ett problem som staden delar med flera andra städer i Sverige. Detta beror i Göteborg på att den styrande majoriteten har ignorerat problemet. Bostadskön är lång och många göteborgare har väntat i åratal på att få en bostad. Läget har blivit än mer akut sedan den massiva tillströmningen av flyktingar startade under 2015. Sedan bosättningslagen började gälla i mars 2016 har Göteborg inte lyckats få till mer än ett fåtal bostäder för nyanlända, på de av staden föreslagna tio områdena blev det inte mer än tre platser där det förbereds för byggnation.

I slutet av november 2016 kallades boende i delar av Björlanda till informationsmöte om byggnation i Lexby, bara dagar innan själva mötet kom även ett andra alternativ avseende Hovgården. Den 6 februari ska fastighetsnämnden fatta beslut om bygge av boenden för nyanlända med temporärt bygglov i något av nämnda områden. Upplevelsen är att det råder full panik på Göteborgs fastighetskontor som inte har lyckats uppfylla den rödgröna majoritetens löften om att ta fram tillfälliga boenden. Ansvarig minister har dessutom lovat att skärpa kraven och ta till tuffa sanktioner mot de kommuner som inte lever upp till gällande lagstiftning.

Misslyckats totalt

Vi vänder oss starkt emot att det inte har varit en riktig medborgardialog, den korta framförhållningen och att Göteborg ånyo riskerar att göra om samma misstag som flera gånger tidigare i områden det är solklart att integrationen har misslyckats totalt. Att bygga temporära bostäder för 300 personer på produktiv jordbruksmark mellan villaområden i förorten är inte att tänka klart. Det är också en kostsam lösning. Vi vill absolut inte skapa fler områden där det finns risk för utanförskap. För att det ska bli integration krävs att alla stadsdelar tar ansvar. Förslagen att bygga inom Västra Hisingen som redan tar ett oproportionerligt stort ansvar för nyanlända i Göteborg är ett orimligt förslag.

Vi anser i stället att bostadsbehovet för nyanlända löses bättre genom att privata hyresvärdar erbjuder bostäder samt att privatpersoner ges möjlighet att hyra ut rum, delar av sina bostäder eller Attefallshus.

Vi säger nej till att fler parallella samhällen bildas, det blev fel då, men nu har vi koll på facit. Vi säger ja till klok och genomtänkt integration som tar hänsyn till både befintliga invånare och nyanlända.

Birgitta Simonsson (M)

2:e vice ordförande Stadsdelsnämnden Västra Hisingen

Rickard Eriksson (M)

ledamot Stadsdelsnämnden Västra Hisingen

Anita Kjessler (L)

ledamot Stadsdelsnämnden Västra Hisingen

Lena Ferm (M)

ledamot Stadsdelsnämnden Västra Hisingen

Rauf Ax (L)

ledamot Stadsdelsnämnden Västra Hisingen

Maria Florén (L)

ersättare Stadsdelsnämnden Västra Hisingen

Jonna Rosen (M)

ersättare Stadsdelsnämnden Västra Hisingen

Peter Löfgren (KD)

ersättare Stadsdelsnämnden Västra Hisingen

Bert Olsson (M)

ersättare Stadsdelsnämnden Västra Hisingen