Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Restauranger är inte picknick – taxi är inte samåkning

DEBATT: Ubers Sverigechef kallar om och om igen taxi för samåkning utan att avslöjas för tomma ord. Taxi har aldrig varit samåkning och kan inte på något magiskt sätt bli det, skriver Skjutsgruppen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Tänk om man konsekvent i media skulle kalla flintastek för banan. Eller en restaurang för picknick. Det skulle inte accepteras av varken journalister eller läsare. På samma sätt går det inte att kalla taxi för samåkning.

Vi representerar den ideella samåkningsrörelsen Skjutsgruppen. Våra 60 000 deltagare har i tio år praktiserat att dela lika eller bjuda varandra på skjuts, det som i alla tider kallats för samåkning. Det är nästan en fars som vi sett utspela sig i svenska medier, med en förbryllande språkförbistring. Ubers Sverigechef kallar om och om igen taxi för samåkning utan att avslöjas för tomma ord. Taxi har aldrig varit samåkning och kan inte på något magiskt sätt bli det.

Delar på resan

I Skatteverkets delrapport (Dnr 1 31 129651-16/113) är skillnaden mellan samåkning och taxi bortom all tvekan. Skatteverket skriver: ”(samåkning) handlar alltså inte om uppdragsinkomster eller i övrigt något förvärvsarbete utan enbart att man delar på resekostnaden. Personerna agerar utifrån att de är privatpersoner och att det inte finns en ekonomisk verksamhet”.

När Ubers Sverigechef i Dagens Nyheter säger ”vi behöver ett nytt regelverk där samåkning ryms” så är det bara att läsa ovanstående. Samåkning ryms redan. Det finns inga problem med samåkning. Vi har under våra tio år samarbetat med 30-talet kommuner, landsting och regionförbund helt utan problem.

Nyspråk ändrar inte fakta

Kommunerna vi samarbetat med vet vad samåkning är för någonting. Skatteverket vet vad samåkning är för någonting, och det vet gemene man också. Det är klart att det är väldigt trevligt med både bananer, picknickar och samåkning och vi förstår att många gillar just detta. Men att använda nyspråk förändrar inte fakta. Flintasteken fortsätter vara flintastek. Restaurangen fortsätter vara restaurang och taxi fortsätter vara taxi.

Johline Z Lindholm

Lovisa Lundgren

Mattias Jägerskog

Mira Gartz

Ola Terlegård

Skjutsgruppen