Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Henrik Munck (-), vice ordförande trafiknämnden, Göteborgs stad

Respektera göteborgarnas åsikter Soffan!

Att Ann-Sofie "Soffan" Hermansson (S) gillar Västlänken är ingen nyhet. Men stadens högsta politiker måste också lyssna och ta göteborgarna på allvar, skriver Henrik Munck (-).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Henrik Munck (-), vice ordförande trafiknämnden, Göteborgs stad
Henrik Munck (-), vice ordförande trafiknämnden, Göteborgs stad

Replik

Västlänken, 15/3

Om ett par föräldrar hör av sig för att deras barn inte får förskoleplats så har man ett problem att ta tag i som politiker. Om tio föräldrar hör av sig så brukar det kallas för en folkstorm.

I det perspektivet undrar jag hur du, Ann-Sofie Hermansson (S), kan beskriva tusentals Västlänken-engagerade göteborgare som ”en liten motståndargrupp”? (intervju i GP 15/3).

Folkomröstningens röstsedel angav tydligt att trängselskatten skulle gå till bland annat en pendeltågstunnel, och folkets svar var ett lika tydligt nej. Då som i dag.

Det demokratiska haveriet fullbordas av att politiker som vill diskutera Västlänken slängs ut, och andra politiker knyter näven i fickan men duckar i debatten.

Vilseleder göteborgarna

Förutsättningarna för Västlänken är att det idag saknas uppemot 100 miljarder för det utbyggda tågsystemet och miljödomen säger att projektet inte får lov att sätta spaden i leran. Du vilseleder alltså göteborgarna med säga att ”frågan är avgjord”.

Du vilseleder också på GP Debatt genom de tomma orden ”Västlänken är precis vad Göteborg behöver” och dessutom att tågtunneln skulle vara ”klockren” (15/3). För vilka göteborgare är tågtunneln klockren menar du?

Ger minimal nytta

En kvarts miljon göteborgare bor i nordost och på Hisingen och de behöver snabbare kollektivtrafik till andra delar av staden, precis som hundrafemtiotusen göteborgare i sydväst. Västlänken ger minimal nytta för de allra flesta göteborgare och blockerar istället andra nödvändiga investeringar.

Resurserna är begränsade och vi politiker måste prioritera, eller hur?

I dagarna fick vi veta att ytterligare ett trafikprojekt havererar i leran. Bygget av Vasabron avbryts och försenas med stora negativa konsekvenser för innerstaden.

Om ett litet brobygge kan misslyckas så fullständigt, hur kan du då ignorera göteborgarnas oro för ett hundrafalt mer omfattande projekt som Västlänken?

Så ser verkligheten ut i mitt Göteborg. Respektera göteborgarnas åsikter Soffan!

Henrik Munck (-)

vice ordförande trafiknämnden, Göteborgs stad