Ju fler anläggningar och ytor i bostadsområdet desto mer fysisk rörelse hos invånarna. Människor med ”god” tillgång till idrottsanläggningar är mer benägna att motionera regelbundet jämfört med människor med ”dålig” tillgång till anläggningar. Ska idrotten kunna fortsätta utvecklas måste politiken ge oss förutsättningar, skriver debattören.
Ju fler anläggningar och ytor i bostadsområdet desto mer fysisk rörelse hos invånarna. Människor med ”god” tillgång till idrottsanläggningar är mer benägna att motionera regelbundet jämfört med människor med ”dålig” tillgång till anläggningar. Ska idrotten kunna fortsätta utvecklas måste politiken ge oss förutsättningar, skriver debattören. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Renoveringsbehov och brist på hallar hotar idrottsrörelsens framtid

Det finns ett starkt samband mellan tillgång till idrottshallar och våra motionsvanor. Ju fler anläggningar och ytor som finns i ett bostadsområde, desto mer fysisk rörelse hos invånarna. Politiken måste göra mer för att ge både barn och vuxna bättre förutsättningar att idrotta, skriver Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

ANNONS

Tonåringar är en grupp som mår allt sämre både fysiskt och psykiskt på grund av ökat stillasittande och upplevelse av stress och press. De var också en grupp som drabbades hårt under corona både i skolan med långa perioder av distansundervisning, och i idrotten där de på grund av restriktioner förbjöds att både träna och tävla.

I Riksidrottsförbundets enkät till idrottsföreningar uppger 43 procent av idrottsföreningar i storstäder och storstadsnära kommuner att de har brist på tid och plats och att de tvingas säga nej till nya medlemmar. Av Sveriges befolkning bor 3,9 miljoner personer i just storstäder och storstadsnära där de riskerar att inte ens få plats i idrotten utan hamna i kö. Dessutom upplever nästan 50 procent av idrottsföreningarna över hela landet att det finns ett stort renoveringsbehov av de anläggningar, planer och idrottsytor de ändå har att tillgå.

ANNONS

Fel beslut i samhällsplaneringen är svåra och kostsamma att åtgärda. Idrotten får inte glömmas bort eller prioriteras bort och därför vill Riksidrottsförbundet:

• Att Boverket inkluderar ordet idrott i sin vägledning till kommunerna så idrotten inte glöms bort i kommunala processer.

• Att ordet idrott läggs till i plan- och bygglagen för att kommunerna ska ta med anläggningar och idrottsmiljöer vid planläggning när städer förtätas eller nya bostadsområden byggs.

Idrottsföreningars framtidsoro

Riksidrottsförbundets enkät förstärker bilden av ett Sverige med för få idrottsanläggningar. Det byggs inte nya i tillräckligt snabb takt och det finns ett stort renoveringsbehov. Forskning visar att just tillgång och avstånd till en idrottsanläggning påverkar i hög grad hur mycket barn, unga och vuxna idrottar.

x
x Bild: Johanna Fond

Efter utmanande år med pandemi uttrycker fler än hälften av idrottsföreningarna i en rapport oro för framtiden. Störst är oron för att tappa tonåringarna men här finns också en oro för ekonomin och för tapp av ledare, funktionärer och domare.

Pandemin riskerar att öka hälsoklyftorna och segregationen. Idrottsrörelsen är en stark samhällskraft där människor möts över gränser, får kompisar och är en del av ett sammanhang. Många behöver hjälpas åt för att fler ska må bättre i ett tryggt samhälle.

ANNONS

Kravet på föräldrars tid och resurser minskar också om barn och ungdomar oftare kan ta sig till träning och tävling på egen hand.

För att idrottsrörelsens närmare 19 000 idrottsföreningar ska klara att utvecklas och nå fler kan inte deras ideella engagemang tas för givet utan rätt förutsättningarna måste finnas för orientering i sörmländska skogarna, handbollstider i hallarna i Malmö, möjlighet att träna brottning i Haparanda och fotbollsplan med omklädningsrum på Orust. Kravet på föräldrars tid och resurser minskar också om barn och ungdomar oftare kan ta sig till träning och tävling på egen hand. Därmed är närhet särskilt viktigt för barn och unga med sämre ekonomiska förutsättningar.

Långsiktig utveckling av idrott

Fem av åtta riksdagspartier (S, MP, V, C och KD) vill att Boverket inkluderar idrott i sin vägledning till kommunerna. När det gäller att inkludera ordet idrott i plan- och bygglagen är riksdagspartierna tveksamma.

Regeringens beslut att ge Centrum för idrottsforskning i uppdrag att upprätta och driva en kunskapsplattform för anläggningar och utemiljöer för idrott och fritid är välkommet. Jag välkomnar också idrottsminister Anders Ygemans initiativ att samla olika aktörer för att se över möjligheterna att samverka i en nationell strategi. Men jag är orolig att det inte kommer att räcka. Det måste bli verkstad från Ystad till Haparanda. Jag tror att det kommer behövs samordning som med kraft är katalysator för att starta igång processer för innovativa och moderna idrottsanläggningar.

ANNONS

Forskningen visar att det finns ett starkt samband mellan tillgång och tillgänglighet och människors idrotts- och motionsvanor. Sambandet gäller för såväl vuxna som ungdomar och barn. Ju fler anläggningar och ytor i bostadsområdet desto mer fysisk rörelse hos invånarna. Människor med ”god” tillgång till idrottsanläggningar är mer benägna att motionera regelbundet jämfört med människor med ”dålig” tillgång till anläggningar. Ska idrotten kunna fortsätta utvecklas måste politiken ge oss förutsättningar.

Det krävs snabba beslut för att skapa långsiktig utveckling av idrott för ett Sverige där tonåringarna inte sitter still hemma utan är delaktiga i föreningslivet och mår bättre både fysiskt och psykiskt.

Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet

LÄS MER:Göteborg Sim välkomnar besked om Göteborgs nya centralbad

LÄS MER:Klart: Stor politisk uppgörelse om ny arena och stadsbad i Göteborg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS