Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alex Bergström (S), regionråd, Västra Götalandsregionen

Regionen bör ta paus från Bokmässan

Bokmässans oförmåga att tydligt markera mot högerextrema organisationer som hotar den svenska demokratin gör att vi från Västra Götalandsregionens sida bör ta en paus och avstå fån att medverka på årets mässa. Det skulle bli en tydlig markering från vår sida och visa var vi står i frågan om yttrandefrihet, skriver Alex Bergström (S), regionråd.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Debatten om Nya Tiders medverkan på Bokmässan har tyvärr återigen fått full kraft. Detta av goda skäl. Nya Tider har visats ha samröre med kampanjen Megafonerna, som har uppmanat sina följare att försöka skrämma journalister till tystnad. Ett mer konkret hot mot svensk yttrandefrihet är svårt att föreställa sig.

Inte ens detta har fått Bokmässan att ändra uppfattning. Nya Tider är fortfarande välkomna att ställa ut. Bokmässan gör det onödigt svårt för sig. De är ett privat kulturföretag och kan bjuda in vem de vill eller låta bli att hyra ut utrymme åt vem de vill – utan att för den skull på något sätt hota yttrandefriheten.

På Bokmässan medverkar bokförlag, författare, folkbildningen, föreningar, myndigheter och offentliga organisationer. Västra Götalandsregionen deltar framför allt genom Kultur i Västs stora monter. Kultur i Väst har också program i sin monter. Jag har själv uppskattat flera av de program som Kultur i Väst har haft på tidigare Bokmässor. Det har varit bra och folkbildande.

Markera en gräns

Mot bakgrund av Bokmässans vilsenhet, eller kanske oförmåga att tydligt markera mot den högerextrema organisationen som konkret hotar den svenska demokratin, anser jag att Västra Götalandsregionen ska avstå sin medverkan på årets mässa. En paus för att markera en gräns för var regionen står i frågan om yttrandefrihet. Regionen bör också i denna situation – på grund av att Bokmässan tillåter en högerextrem organisations deltagande – ge sig själv andrum och noga överväga konsekvenserna av medverkan.

Ett stort antal av landets författare har nyligen deklarerat att de inte tänker medverka. På samma sätt kan offentliga organisationer markera och ta ansvar. Jag anser att demokratiskt styrda organisationer till och med ska gå före och protestera när demokratiska värden hotas. För det är våra svenska demokratiska värden som högerextrema organisationer som Nya Tider hotar.

Därför ska Västra Götalandsregionen avstå från att medverka vid 2017 års Bokmässa.

Alex Bergström (S)

regionråd