Politiskt ledarskap prövas i kristider. När skolor larmar om barn som går hungriga måste regeringen agera för att se till att barnen inte betalar högsta priset för den ekonomiska krisen.
Debatten om hur den ekonomiska situationen drabbar barn tog fart på nytt efter Lena Anderssons ledare i SvD där skribenten menade att det är föräldrarnas fel om barn går hungriga. Artikeln delades på Twitter av ivrigt påhejande moderata riksdagsledamöter. Högerns nonchalans mot de som drabbas hårdast av den ekonomiska krisen stannar inte på SvD:s ledarsida eller hos enskilda moderater, utan sträcker sig ända till regeringskansliets inre kabinett. Finansminister Elisabeth Svantesson sa i en intervju i Expressen att “som konsument får man också jämföra, var ska man handla?”, Ebba Busch har tipsat om att ta på sig ett underställ, och statsminister Ulf Kristersson har krasst konstaterat att “det är bara att bita ihop”.
Bibehålla välfärden
Hårresande uttalanden, men varför är vi förvånade? Nonchalansen mot de familjer som drabbas är helt i linje med regeringens politik. I regeringens budget lades sex miljarder på statsbidragen till kommuner och regioner, långt ifrån de minst 20 miljarder som enligt SKR (Sveriges kommuner och regioner) behövs för att bibehålla nivån i välfärden. I praktiken innebär budgeten att vi går mot en välfärdskris som kommer slå hårdast mot de med mest ansträngd ekonomi.
När politiken inte längre går att försvara skjuter regeringen ifrån sig ansvar, och börjar relativisera situationen för de drabbade. Skolpersonal och föräldrar behöver dock inte tvivla, för dem är verkligheten smärtsamt tydlig.
Rektorer och skolkökspersonal har i media vittnat om att elever äter större portioner, särskilt på fredagar och måndagar, vilket tyder på att maten hemma inte räcker till. I en undersökning av Aftonbladet/Demoskop vittnar flera om att ekonomin är så ansträngd att barnen får sämre och mindre näringsrik mat hemma, och flera barnrättsorganisationer har larmat om familjer som inte har råd att sätta tillräckligt med mat på bordet. En regering som klarar av att ta in denna verklighet skulle varken skära ner på statsbidragen till kommuner och regioner eller relativisera krisens omfattning.
Rektorer och skolkökspersonal har i media vittnat om att elever äter större portioner, särskilt på fredagar och måndagar, vilket tyder på att maten hemma inte räcker till
Socialdemokraternas förslag för att dämpa krisens allvarligaste konsekvenser är tydliga. I den skuggbudget som Socialdemokraterna lade fram föreslås höjt barnbidrag, höjt underhållsstöd och en särskild satsning för kostnadsfria sommarlovsaktiviteter med lunch. Allt för att dämpa den akuta krisen för barn och unga.
En anständig borgerlighet hade inte haft några problem med att samlas blocköverskridande kring dessa krisåtgärder. Det är tyvärr inte den höger som innehar regeringsmakten i dag.
Simon Boerenbeker Klang, Socialdemokrater för tro och solidaritet
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.