Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hyresrätten måste värnas för att ge alla en bostad och kommunerna ska leva upp till bostadsförsörjningsansvaret, skriver debattörerna.  Bild: Henrik Montgomery/TT, Hyresgästföreningen, Privat
Hyresrätten måste värnas för att ge alla en bostad och kommunerna ska leva upp till bostadsförsörjningsansvaret, skriver debattörerna. Bild: Henrik Montgomery/TT, Hyresgästföreningen, Privat

Regeringens bostadspolitik sviker de svaga

Att regeringen väljer att öppna upp för marknadshyror genom januariavtalet är ett stort svek mot den svenska befolkningen. Det är hög tid att vi reser oss upp och protesterar mot den fallerande socialdemokratin, skriver Kristofer Lundberg ordförande Hyresgästföreningen Västra Sverige, och Christina Abrahamsson, ledamot i regionstyrelsen Västra.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Jakten på makt kan framför allt sammanfatta januariavtalet. Tre miljoner hyresgäster offras tillsammans med dem som litat på Stefan Löfvens (S) förhandlingsförmåga och socialdemokratiska partiets regeringsduglighet.

Regeringen öppnar med januariavtalet upp för marknadshyror, först i nyproduktion och därefter med siktet inställt på befintliga beståndet där läge och kvalitet tas som intäkt för rekordhöga hyreshöjningar i bostadsbristens Sverige.

Det är redan nu djupt orättvist att boende i hyresrätt dubbelbeskattas med höjd hyra och eftersatt underhåll för att bekosta byggnation inom kommunen

Det är redan nu djupt orättvist att boende i hyresrätt dubbelbeskattas med höjd hyra och eftersatt underhåll för att bekosta byggnation inom kommunen. Ett underhåll man månatligen betalar via hyresavin. Men trots det fördubblas hyran när renoveringsbehovet eskalerar i brist på underhåll. Samtidigt ger regeringen miljarder i underhåll till det ägda boendet, ett bidrag som bland annat går till att byta ut fullt fungerande kök samtidigt som boende i hyresrätt inte sällan lever i mögelskadade lägenheter.

Hyresrätten måste värnas

Många genuina socialdemokrater ute i landet trodde att förslagen skulle begravas i utdragna utredningar. Kommer de tillsammans med de fackliga leden och hyresgästkollektivet böja sig eller blåsa till strid när de hör en leende och nöjd statsminister presentera en nyliberal borgerlig politik vid riksmötets öppnande? En politik som raserar ekonomin för medelklassen, arbetarklassen och en växande underklass i hyresrätt. Hyresrätten måste värnas för att ge alla en bostad och kommunerna ska leva upp till bostadsförsörjningsansvaret.

Vem röstar på ett arbetarparti som politiskt öppnar upp för fler miljardärer och riskkapitalister där tre personer äger lika mycket som övriga befolkningen

Annie Lööf (C) är vinnaren och socialdemokratin kommer att förlora röststöd. För vem röstar på ett arbetarparti som politiskt öppnar upp för fler miljardärer och riskkapitalister där tre personer äger lika mycket som övriga befolkningen. Regeringen sviker dem som arbetar inom välfärden och gynnar bonusar på miljonbelopp och fallskärmar och lämnar över en nation som gått från det mest jämlika landet i världen till ett land som snabbast ökar sina ojämlikhetstal inom OECD-länderna.

Det mullrar i leden över regeringens arbetsmarknads- och bostadspolitik och vi hoppas den fackliga rörelsen vill göra gemensam sak med Hyresgästföreningen mot januariöverenskommelsen. Nu flyttar vi fram positionerna sprungna ur en progressiv folklig vrede för de orättvisor vi inte längre kan böja oss inför och vi kommer att höras.

Kristofer Lundberg, ordförande Hyresgästföreningen Västra Sverige

Christina Abrahamsson, ledamot i regionstyrelsen Hyresgästföreningen Västra Sverige