Det finns få områden i samhället där skillnaderna i individers makt och frihet är lika stor som på bostadsmarknaden, skriver debattörerna.
Det finns få områden i samhället där skillnaderna i individers makt och frihet är lika stor som på bostadsmarknaden, skriver debattörerna. Bild: Krister Larsson/TT

Regeringens bostadspolitik – en kvinnofälla

Den svenska bostadsmarknaden är en kvinnofälla. Hårda kreditrestriktioner och höga kapitalskatter skadar rörligheten på bostadsmarknaden och låser inne par i osunda förhållanden. Vi vill se en ny jämställd bostadspolitik, skriver Christoffer Heimbrand (L) och Gulan Avci (L).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

En av fyra kvinnor skulle inte ha råd att bo kvar i sin nuvarande bostad om de separerade, enligt en ny undersökning. Liknande slutsatser dras i en annan undersökning, där två av tio uppger att de själva eller någon bekant har skjutit på en separation för att ekonomin inte håller.

Siffrorna är skrämmande, men knappast förvånande. Det finns få områden i samhället där skillnaderna i individers makt och frihet är lika stor som på bostadsmarknaden. En av de värst drabbade grupperna är kvinnor.

Häxjakt mot småsparare

Trots hög svansföring har regeringen inte gjort mycket för att förbättra kvinnors situation på bostadsmarknaden. I stället har man ägnat sig åt att höja trösklarna för att äga sitt eget boende och bedriva häxjakt mot småsparare.

ANNONS

2018 skärptes amorteringskravet – ett dråpslag mot vanliga hushåll och inte minst mot kvinnors boendesituation. Endast en av tio kvinnor har tillräckligt hög inkomst för att undgå det skärpta amorteringskravet. Även bolånetaket har tydliga effekter på jämställdheten.

Att fler kvinnor skaffar eget sparande är för oss liberaler en viktig frihetsfråga, men regeringen ser sparande som något fult. I stället för att uppmuntra att fler får mer makt över sina liv vill man införa småspararfientliga skatter – senast på ISK.

Katastrofal politik

Det är dags att göra upp med regeringens katastrofala politik. Vi vill se en kraftig reformering av den svenska bostads- och sparbeskattningen för att stärka vanliga människors möjligheter att äga sitt eget boende:

• Lätta hushållens regelbörda. Under de senaste åren har ett antal kreditrestriktioner trätt i kraft, som slår hårt mot förstagångsköpare och kvinnor. Vi vill som första steg i rätt riktning riva upp 2018 års skärpning av amorteringskravet och höja bolånetaket.

• Ytterligare sänkningar av flyttskatten. Tidigare i år lyckades vi driva igenom ett slopande av uppskovsräntan, men för att öka rörligheten på bostadsmarknaden krävs fler reformer. Vi vill även avskaffa reavinsttaket och sänka flyttskatten.

• Ett förbättrat regelverk för investeringssparkonton, så att alla svenskar ska kunna spara upp till 100 000 kronor utan att behöva betala någon skatt på avkastningen. Vi vill också tillsätta en snabbutredning för att och förändra regelverket så att ISK-sparare inte längre utestängs från att delta i börsintroduktioner.

ANNONS

Det är upp till bevis för regeringens jämställdhetspolitik. Annars fortsätter bostadsmarknaden vara en kvinnofälla.

Märta Stenevi har varit Sveriges bostads- och jämställdhetsminister i över sex månader och i sin roll haft en unik chans att göra bostadsmarknaden mer jämlik. Det är upp till bevis för regeringens jämställdhetspolitik. Annars fortsätter bostadsmarknaden vara en kvinnofälla.

Gulan Avci (L), riksdagsledamot

Christoffer Heimbrand, ordförande Liberala Studenter

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS