Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Regeringen verkar ha gett upp om integrationen

Vi är förvånade att inte Åsa Lindestam (S), Paula Holmqvist (S) och S-kvinnor är mera oroade av det utanförskap som skapas av passivt försörjningsstöd och vad det leder till. Nyanlända ges inte chansen att lära sig svenska när kontakten med svensktalande blir för få. Även chansen till ett nätverk utanför den egna familjen i det nya hemlandet uteblir, skriver Lotta Olsson (M) och Åsa Wackelin (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Civilförsvaret, 5 & 11/3

Socialdemokraterna vill inte att försörjningsstödet ska kräva ett aktivt deltagande hos den nyanlända. Trots att det är just deltagandet som skulle kunna skapa en integration och kunskap om det svenska samhället. Samtidigt tycker man det är självklart med ett pliktförsvar, i det militära för svenska medborgare.

Vi tror att det på ett bra sätt skulle gå att kombinera en form av civilförsvarsplikt, med integration för nyanlända som ännu inte kommit in på arbetsmarknaden. Det finns många uppgifter som inte är kopplade till säkerhet eller militärt försvar.

En björntjänst

Vi anser att man gör människor en björntjänst då man låter dem passivt få försörjningsstöd under långa tider. Samtidigt som alla de som finns med på arbetsmarknaden jobbar hårt och betalar höga skatter. Detta leder till klyftor i samhället som inte drabbar bara den enskilde utan hela personens familj. Vi vet att de barn som har föräldrar som finns med på arbetsmarknaden har det bättre socialt och ekonomiskt.

Vi ser en regering som verkar ha abdikerat, vad avser hur vi ska komma tillrätta med integrationen. Nej, Lindestam och Holmqvist borde vilja ta emot alla förslag som kan bidra, när man inte själva har kraft att komma med slagkraftiga reformer på området. Sverige behöver både sina nya svenskar integrerade och frivilligförsvaret behöver förstärkning.

Lotta Olsson (M)

riksdagsledamot

ordförande Moderatkvinnornas arbetsgrupp samhällssäkerhet och försvar

Åsa Wackelin (M)

Moderatkvinnorna, Västra Götaland