Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regeringen sviker polisen

Polisen har inte resurser att fullfölja sitt uppdrag i de särskilt utsatta områdena. När gängen får härja fritt utvecklas parallella strukturer och svensk lag trängs undan. Därför måste polisen rustas upp, skriver Jonas Ransgård (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

En rapport från Polismyndigheten visar att antalet så kallade särskilt utsatta områden i landet har ökat från 15 till 23 på ett och ett halvt år. Även Tynnered-Grevegården-Opaltorget kategoriseras nu som särskilt utsatt. Därmed är det nu sju områden i Göteborg som mer eller mindre tagits över av kriminella gäng. Polisen beskriver det som ”svårt eller nästintill omöjligt” att fullfölja sitt uppdrag i dessa. I stället utvecklas parallella strukturer och svensk lag trängs undan. Här närs extremismen, här regerar våldet och här flödar drogerna.

Trots att polisen gör ett heroiskt arbete i kampen mot den organiserade brottsligheten, saknar den resurser för att nå bestående framgång. Polisen uppskattar att det i landets olika utsatta områden sammanlagt finns minst 5 000 kriminella aktörer. Samtidigt understiger nu antalet ingripandepoliser 6 500. Det är ett orimligt dåligt styrkeförhållande och det kommer att försämras ytterligare i och med att allt fler poliser hänger av sig uniformen och lämnar yrket.

Men S-MP-regeringen betraktar passivt skeendet utan att ingripa. Akut nödvändiga anslagsförstärkningar skjuts på framtiden för att i bästa fall infalla först efter nästa val. Huvuddelen av den ”förstärkning”, som regeringen lanserade i vårbudgeten, har i efterhand visat sig gå till att betala tillbaka det lån som Polismyndigheten nödgats ta för att kunna betala ut löner. Rikspolischefen tillåts sitta kvar, trots att ingen annan än hans partivänner i regeringen känner förtroende för honom.

Höj polislönen redan i år

I Moderaternas förslag till statsbudget finns finansiering för att öka antalet polistjänster med 2 000 till år 2020 med målet att Sverige år 2025 ska räkna 25 000 poliser. Men om poliserna ska bli fler måste vi börja med att motivera befintliga poliser att stanna kvar. Moderaterna vill därför redan i år höja polislönen med i genomsnitt 2 000 kronor i månaden samt satsa 200 miljoner kronor på att höja standarden på polisernas personliga utrustning.

Alliansen har utvecklat ett program med förslag på flera lokala åtgärder för att återta Göteborg som ett tryggt hem för skötsamma och strävsamma människor. Men fortfarande är det tillgång till poliser som är den enskilt viktigaste faktorn för att brottsligheten ska kunna tvingas till reträtt.

Med sin passivitet vänder regeringen ryggen åt hederliga människor som är bosatta i de utsatta områdena och som ofrivilligt råkat i de kriminella gängledarnas klor. Det är allvarligt, det är svekfullt och det är direkt oanständigt.

Jonas Ransgård (M)

oppositionsråd, Göteborg