Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regeringen struntar i nyanlända med låg utbildning

DEBATT: Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) blundar för de stora integrationsutmaningarna när hon i stort sett enbart fokuserar på nyanlända med utbildning, men glömmer de utan utbildning, skriver Fredrik Malm (L).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Ylva Johansson har successivt fått mer ansvar för integrationsområdet. Regeringen har till slut insett att det krävs ett samlat grepp om integrationsfrågorna. Dessvärre tog det en halv mandatperiod. Även innan valet var det tyst. Vid socialdemokraternas partikongress 2015 försökte ledningen till och med stoppa debatt kring integration. Det är då inte konstigt att idéer och förslag saknas.

Kanske är det därför som Johansson som ett mantra påstår att alliansregeringen inte hade några förslag på integrationsområdet, förutom de så kallade etableringslotsarna. Lotsarna, som inte fungerande särskilt väl och nu är avskaffade, var endast en mycket liten del av etableringsreformen för nyanlända som alliansregeringen sjösatte. Att enbart reducera den stora jobbreformen till att handla om lotsarna är retorik som är svår att ta på allvar.

Få nyanlända omfattas av snabbspåren

Ylva Johansson talar högt om de så kallade ”snabbspåren” för nyanlända. I fredags lanserades ett snabbspår för samhällsvetare och socionomer. Snabbspår är bra och kan leda till att fler nyanlända med utbildning får jobb. Välutbildade har generellt också lättare att få jobb. Problemet är att så få nyanlända omfattas av snabbspåren. Hittills är 1 735 personer inskrivna i snabbspårssystemet, att jämföra med de 56 000 människor som finns i etableringsuppdraget och som snart kommer närma sig 100 000. Därtill finns alla de tiotusentals som väntar på att få uppehållstillstånd. Men de flesta nyanlända saknar utbildning och kommer aldrig hjälpas av regeringens snabbspår.

Fler måste få chansen att få jobb och en egen lön, även de med låg utbildning. Det behövs utbildningsinsatser men det måste bli billigare och enklare att anställa. Liberalernas startjobb ger unga och nyanlända jobb och en egen lön.

När Ylva Johansson talar om hur fler ska få jobb är all fokus på snabbspåren, trots att de aldrig kommer att bli lösningen för det stora flertalet nyanlända. Frågan som måste besvaras är vad regeringen avser göra för att även nyanlända med låg eller ingen utbildning ska få jobb på en allt mer krävande arbetsmarknad.

Fredrik Malm (L)

riksdagsledamot och integrationspolitisk talesperson