Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regeringen måste vara tydlig om sexköp

DEBATT: Den internationella sexköpslobbyn lyfter gång på gång legalisering av sexköp som en metod för att minska spridningen av HIV/aids. Vi hoppas att veckans debatt varit en väckarklocka för regeringen, skriver Clara Berglund, generalsekreterare i Sveriges Kvinnolobby.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

FN-möte om HIV, 9 och 12/6

Hiv-Sverige, RFSU och RFSL säger emot sig själva när de å ena sidan påstår att arbetet för att motverka HIV/aids inte handlar om att legalisera sexköp och å andra sidan uppmanar till just detta.

Arbetet för att motverka HIV/aids borde inte vara en arena för lobbying mot sexköpslagstiftning. Men att den internationella sexköpslobbyn gång på gång lyfter legalisering av sexköp som en metod för att minska spridningen HIV/aids har gjort att det blivit just det.

Inför FN-mötet reagerade regeringar och organisationer över hela världen på det utkast till förhandlingstext som tagits fram. Detta på grund av att utkastet beskriver prostitution som vilket annat arbete som helst. Detta är skrivningar som bland annat Islands regering krävde skulle tas bort.

Sexköpslagen behöver spridas till fler länder

Kravet från Islands regering fick i sin tur fick Hiv-Sveriges och RFSL:s samarbetspartner Rose Alliance att skriva ett protestbrev tillsammans med liknande organisationer från andra länder. I protestbrevet uppmanade undertecknarna till legalisering av sexköp. Det är detta som är kärnfrågan: När regeringen bjuder med sig tre organisationer som vill riva upp sexköpslagen med förevändningen att det skulle minska spridningen av HIV/aids måste regeringen vara tydlig i sin ståndpunkt.

Regeringen har nyligen gjort klart att de ska sprida sexköpslagen internationellt och agera för att fler länder i likhet med Frankrike och Norge följer den svenska modellen. Genom att fokusera på efterfrågan och förebyggande arbete kan vi minska prostitutionen och därmed spridningen av HIV/aids. Vi hoppas att veckans debatt varit en väckarklocka för regeringen och att de i alla nationella och internationella sammanhang inser vikten av att hävda sexköpslagen.

Clara Berglund

generalsekreterare Sveriges Kvinnolobby