Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regeringen måste sluta handla med Iran

Svensk-iranierna vill att svenska regeringen stoppar all handel med regimen i Iran och överger eftergiftspolitiken för gott, skriver Morteza Sadeghi.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Den iranska regimen är ökänd för att under fyra årtionden ha kränkt det iranska folkets mänskliga rättigheter och styrt dem med totalt förtryck. Majoriteten av det iranska folket vill inte ha denna regim.

Förtrycket mot politiska fångar är värst. Förra månaden mördades den 21-årige politiska fången Alireza Shir Mohammadali. Mordet utfördes på regimens order av två tungt kriminella fångar. Enligt människorättsorganisationer har regimen under årets första kvartal utfärdat tillstånd för avrättning av 350 fångar och ytterligare 250 är under handläggning. Studenter, lärare och arbetare samlas dagligen i protest utanför parlamentet och kräver sina rättigheter.

Regimen i Iran har ingen som helst respekt för fredlig samvaro med grannländerna. De senaste veckorna har regimen attackerat oljefartyg och hotat omvärldens oljeförsörjning. Genom sina lakejer i Irak, Syrien, Libanon och Jemen för den iranska regimen krig och destabiliserar regionen.

Enligt människorättsorganisationer har regimen under årets första kvartal utfärdat tillstånd för avrättning av 350 fångar och ytterligare 250 är under handläggning

Tusentals iranier samlas årligen i stora demonstrationer för att protestera mot situationen för mänskliga rättigheter i Iran. Förra året hölls demonstrationen i Paris. Drygt hundra tusen människor deltog. Många svenska medborgare, däribland en riksdagsledamot, var bland deltagarna. Den iranska regimen hade planerat att utföra ett bombattentat mot demonstrationen. Det var dock aldrig någon fara för deltagarna då planen uppdagades av europeiska underrättelsetjänster och hotet avvärjdes. Regimens utsände, Assadollah Assadi, sitter nu i belgiskt fängelse för det tänkta dådet.

I år hålls demonstrationer i flera länder. Den 15 juni hölls en stor demonstration i Bryssel och den 21 juni samlades tusentals människor i en stor demonstration i Washington.

En liknande demonstration i Stockholm är planerad den 20 juli. Svensk-iranier samlas i stor skala för att protestera mot brott mot mänskliga rättigheter i Iran. Från grannländerna Norge och Danmark kommer också folk för att delta och visa sitt stöd.

Svensk-iranierna vill att svenska regeringen stödjer det iranska folkets krav på frihet och demokrati. De flesta har familj kvar i Iran som liksom alla i Iran är utsatta för regimens brutala förtryck.

Svensk-iranierna vill att svenska regeringen stoppar all handel med regimen i Iran och överger eftergiftspolitiken för gott. De vill att den svenska regeringen står beslutsamt mot regimen och skjuter upp varje form av utbyte tills situationen för mänskliga rättigheter i landet har förbättrats.

Svenska regeringen måste agera beslutsamt och kraftfullt mot regimen i Iran.

Morteza Sadeghi

FFFI, Förenade föreningar för ett fritt Iran