Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regeringen måste sluta dra ned på assistansen

Att dra ned på assistansen till funktionsnedsatta är ett agerande av regeringen som är fullständigt oacceptabelt. Det är dags för den socialdemokratiskt styrda regeringen att ändra sig, skriver Emma Henriksson (KD) och David Lega (KD).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Assistans, 22/9

Inga-Lill Stenholm, som är mamma till en 23-årig dotter med personlig assistans, beskriver en ständig kaoskänsla över att dottern ska förlora den. Det är ett mycket angeläget debattinlägg som beskriver den oro många delar.

Regeringen har vid flera tillfällen pekat på att den vill göra besparingar på assistansersättningen. Organisationer som samlar många av de som berörs direkt, till exempel paraplyorganisationen Funktionsrätt Sverige, menar att regeringens signalpolitik har lett till att många nu får avslag eller förlorar sin personliga assistans trots behov, och framför allt trots rätt till insatsen.

Sjunkit stadigt

Under Socialdemokraternas ledning har antalet personer med assistansersättning därför sjunkit stadigt. Minskningen sker nu i ett tempo med mer än två personer om dagen. Situationen gör att människor inte vågar ansöka om fler timmar eftersom de är rädda att deras nuvarande timmar ska ses över och dras ned.

Vi kristdemokrater har på flera sätt försökt förmå regeringen att påbörja den viktiga lagändringen för att återställa LSS eftersom lagen inte längre tillämpas som den var tänkt när den infördes. Men i stället för en snabb lagändring väljer regeringen att fortsätta dra ut på frågan. Det slår hårt mot de människor som varje dag drabbas av det ändrade rättsläget.

Inga-Lill Stenholm skriver att det är ovärdigt av den socialdemokratiskt ledda regeringen. Vi håller med henne. Det här är ett agerande som är fullständigt oacceptabelt oavsett vilken regering det handlar om.

LSS är den största frihets- och delaktighetsreformen för människor med funktionsnedsättningar som någonsin genomförts i vårt land, och kanske i världen. Den ska vi värna och utveckla – inte avveckla. Det är dags för den socialdemokratiskt styrda regeringen att sätta ned foten och ändra sig.

Emma Henriksson (KD)

ordförande riksdagens socialutskott och andre vice partiledare för Kristdemokraterna

David Lega (KD)

oppositionsråd Göteborg och ordförande KD:s Kommun- och Landstingspolitiska råd