Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Samarbetet mellan kriminalvården och arbetsförmedlingen är en essentiell del av det brottsförebyggande arbete som skapar ett tryggare samhälle, skriver Christine Ahl Dahlström. Bild: Privat, Lars Pehrson/SvD/TT
Samarbetet mellan kriminalvården och arbetsförmedlingen är en essentiell del av det brottsförebyggande arbete som skapar ett tryggare samhälle, skriver Christine Ahl Dahlström. Bild: Privat, Lars Pehrson/SvD/TT

Reformeringen av arbetsförmedlingen föder utanförskap

Samarbetet mellan kriminalvården och arbetsförmedlingen är en essentiell del av det brottsförebyggande arbete som skapar ett tryggare samhälle. Nu äventyras denna samhällsviktiga funktion när arbetsförmedlingen reformeras, skriver Christine Ahl Dahlström, Frivårdsuppdraget Fyrbodal.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

När arbetsförmedlingen monteras ned i en sanslös iver att möblera om svensk arbetsmarknadspolitik, vill jag spegla den verklighet jag hanterar på Frivården som arbetsförmedlare. Jag möter människor i olika utanförskap med desperata önskningar att få vara en del av samhället. En upplevelse som du och jag förhoppningsvis aldrig behöver vara med om.

Jag möter dem som har snuddat vid, eller fastnat i kriminalitet och som sett det som utväg att vara någon, tillhöra något, att överleva i ett samhällsklimat där man inte upplever sig passa in – inte sällan kombinerat med missbruk som självmedicinering efter år av vårdköer till psykiatrin och uteblivna utredningar. Killar och tjejer som inte fixat de där svåra högstadieåren. Som aldrig kom in på gymnasiet. Som inte hade den trygga zonen att komma hem till – snarare kaos, ångest och problematiska relationer.

Brottsförebyggande ansvar

När skola, vuxna och samhälle svikit de barnens behov, växer de inte sällan upp till individer som utsätter sig för risker och dåliga val. Vi har ett ansvar här. I min roll inom frivården är mitt uppdrag att lotsa kreativa, arbetsvilliga men besvikna personer tillbaka till gemenskap, hopp och meningsfullhet. Det får du och jag genom arbete och den tillhörighet det skapar.

Samarbetet mellan kriminalvården och arbetsförmedlingen är en essentiell del av det brottsförebyggande arbete som skapar ett tryggare samhälle

Samarbetet mellan kriminalvården och arbetsförmedlingen är en essentiell del av det brottsförebyggande arbete som skapar ett tryggare samhälle. Skärpta straff och hårdare toner kommer inte att läka såren i de här vuxna barnen. Rätt krav och förväntningar, tillit till förmåga och att vara behövd i ett sammanhang kommer däremot göra det. Lita på att här finns både entreprenörskap, lojalitet och driv i rätt kontext.

Nedskärningar motverkar arbetet

Både nationellt och lokalt finns ett starkt samarbete mellan kriminalvården och arbetsförmedlingen, ett samarbete som gör skillnad varje dag. En proaktiv samverkan med anstalter, socialtjänst, psykiatri, boenden, arbetsgivare och innovativa sätt att hitta tillbaka till arbetsliv och hållbart levnadssätt. Men även här kapas nu resurser.

Gradvis smulas ett samarbete sönder med bevisat konkreta effekter både på individ- och samhällsnivå

Gradvis smulas ett samarbete sönder med bevisat konkreta effekter både på individ- och samhällsnivå. Man sparar in på årets budget men förlorar miljarder i efterverkningar av bristen på insatser. Kan det inte räcka nu? Vårt samhälle har inte råd med vakuum som uppstår till följd av politiska kompromisser där partiprestige nonchalerar det samhällskaos som reformeringen av arbetsförmedlingen skapar. Och det här är bara början, om dårskapen får fortsätta.

Christine Ahl Dahlström, AF Frivårdsuppdraget Fyrbodal, BRÅ Brottsförebyggande rådet i Uddevalla