Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det finns ett allmänintresse att veta om det finns ekonomiska eller andra särintressen som från kulisserna backar upp kampanjer som det Västsvenska Folkinitiativets. I dag vet de inte ens själva vilka som för över pengar då de uppmuntrar till anonyma bidrag, skriver debattörerna.

Redovisa bidragen – det ökar trovärdigheten

Det finns ett allmänintresse att veta om det finns ekonomiska eller andra särintressen som från kulisserna backar upp kampanjer som det Västsvenska Folkinitiativets. Det vore befriande om Folkinitiativet redovisade bidrag över den gräns som gäller enligt lagen om bidrag till politiska partier, skriver bland andra Marianne Carlström och Gert Gelotte.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Västlänksmotståndet, 12 och 15/9

I sitt svar på vår fråga vem som finansierar kampanjen mot Västlänken svarar Västsvenska Folkinitiativet att de inte är något politiskt parti. Nej, det är sant. Men i den senaste rapporten från Europarådets antikorruptionsenhet Greco pekar man på det problematiska för transparensen i ”den växande roll i offentliga frågor som spelas av associationer av väljare som inte har status som politiska partier”.

Det finns ett allmänintresse att veta om det finns ekonomiska eller andra särintressen som från kulisserna backar upp kampanjer som det Västsvenska Folkinitiativets. Dess företrädare försäkrar att varken Trump eller bensinbolag stödjer dem. Vi tror dem gärna, men sanningen är att de inte ens själva vet, när de på sin hemsida uppmuntrar till anonyma bidrag.

Transparens är att föredra

Eftersom de inte är ett politiskt parti utan en politisk kampanjorganisation undkommer de Europarådets krav på registrering av bidrag och identifiering av givare. Det är att beklaga att ingen säkert vet vilka intressen som kan dölja sig bakom vad som framstår som en gräsrotsrörelse. Frågan gäller inte bara Västsvenska Folkinitiativet utan ett brett spektrum av lobby- och påverkansorganisationer inom politikens område.

Transparens är att föredra. Det vore befriande om Folkinitiativet redovisade bidrag över den gräns som gäller enligt lagen om bidrag till politiska partier. Tyvärr är det inte möjligt då man i dag accepterar anonyma överföringar av pengar. För den egna trovärdighetens skull bör de nog överväga att upphöra med det.

Marianne Carlström

Gert Gelotte

Anders Högström

Anders Nilsson