Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rasismen visar sitt ansikte i EU

Nu ser vi konsekvenserna av en främlingsfientlig regering i Italien. För några veckor sedan lämnade de 600 människor åt sitt öde ute i havet och förra veckan presenterade inrikesministern Matteo Salvini ett förslag om att upprätta ett register över romer i Italien för att fördriva dem ur landet. Han sa också ”de romer som är italienare måste vi dessvärre behålla”. Vem står på tur nästa vecka undrar jag, skriver Soraya Post (Fi).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Att registrera människor utifrån etnicitet är olagligt enligt italiensk lag och enligt EU-lagstiftning är det förbjudet med etnisk profilering. Italien är ett EU-land, men landets inrikesminister Matteo Salvini visar ingen respekt för EU:s motto ”förenade i mångfalden”.

Salvinis tongångar påminner om Mussolinis fascistiska raslagar i Italien under 1930-talet och Nazityskland

Enligt artikel 14 i Europakonventionen får vi inte göra åtskillnad på människor på grund av kön, ras, hudfärg, språk, religion, politisk eller annan åskådning, nationellt eller socialt ursprung, tillhörighet till nationell minoritet, förmögenhet, börd eller ställning i övrigt. Enligt artikel 15 får vi bara avvika från dessa förpliktelser under krig eller annat nödläge som hotar nationens existens.

Salvinis tongångar påminner om Mussolinis fascistiska raslagar i Italien under 1930-talet och Nazityskland. Under Förintelsen mördades 11 miljoner människor i koncentrationslägren av nazistregimen. Offren var judar, romer, personer med psykiska eller fysiska funktionsvariationer, homosexuella, politiska motståndare och andra motståndsaktivister. Vi har fortfarande överlevare från denna mörka tid. Då var tystnaden stor och vi såg vad det ledde till – vi har inte råd att vara tysta eller likgiltiga ännu en gång. Salvinis förslag måste stoppas nu innan det blir verklighet och detta hat normaliseras.

Stå emot främlingsfientligheten

Som rom känner jag stor rädsla och oro, jag hoppas att samhällets goda krafter kommer att stå upp mot denna typ av politiska ideologier. Dessa ideologier exkluderar alla som inte passar in i deras rasistiska och nationalistiska syn på samhället som etniska och religiösa minoriteter, flyktingar, asylsökande, HBTQ-personer, feminister, människorättsaktivister och politiska motståndare.

Vi i Fi har länge varnat för konsekvenserna av främlingsfientliga partier i Sverige och EU. Vi har varit den tydligaste antirasistiska rösten, och först nu börjar andra partier förstå det allvarliga läget – i elfte timmen. Kan vi, de demokratiska krafterna som tror på alla människors lika värde tillsammans stå emot rasism och nationalism? Klart vi kan!

Soraya Post (Fi)

EU-parlamentariker för Feministiskt Initiativ