Skulle vi då plötsligt skrika ut: ”Dessa personer hyllar Karl XII, om ni inte river den statyn är ni rasister!”? Nej. Givetvis inte. Lösningen är aldrig att rasera den grund och historia ett lands befolkning och dess kulturarv vilar på. Skall vi göra misstaget att felaktigt analysera Carl von Linnés dåtida värdegrund med dagens måttstock så blir det oerhört fel, skriver debattören.
Skulle vi då plötsligt skrika ut: ”Dessa personer hyllar Karl XII, om ni inte river den statyn är ni rasister!”? Nej. Givetvis inte. Lösningen är aldrig att rasera den grund och historia ett lands befolkning och dess kulturarv vilar på. Skall vi göra misstaget att felaktigt analysera Carl von Linnés dåtida värdegrund med dagens måttstock så blir det oerhört fel, skriver debattören. Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT

Rasism försvinner inte för att man river statyer

Nu ser vi flera röster höjas för att riva statyer under förevändningen att man vill ta bort monument som man tycker står symbol för rasism. Men det är inte förnekandet av och vandalismen mot vårt kulturarv som kommer minska diskriminering i samhället. Det är insikterna kring hur vårt samhälle en gång sett ut och vart vi är på väg framåt, skriver Daniel Sonesson, senior tech-ledare.

ANNONS
|

Tiderna förändras. Då jag växte upp så var min far redan i unga år tydlig med världens förväntningar på mig. ”Du måste vara dubbelt så bra som alla andra. Jobba hårt. Ge aldrig upp. Jobba för det du vill ha.”

Eftersom min far var från Colombia och hans erfarenheter grundades i en krassare och hårdare tid var hans livssyn svärtad av just det. Han menade också på att diskriminering och människors förutfattade meningar återfanns överallt i samhället.

Hemliga kokaingömmor

Nog fann jag också exempel på egen hand kring människors förutfattade syn på människor från andra länder. Människor från Colombia hade uppenbarligen hemliga kokaingömmor i hemmen och vi var alla kommunister.

ANNONS

Det här med att sätta labels på andra är lätt och fördomar bottnar alltid i okunskap. Men också reaktionerna är fördomsfulla. Det är ofta okunskap som dikterar fördomar hos en individ, det är sällan en simpel rasist som avskyr dig för att du är just den du är.

De tillhörde dock begåvningsreserven och jag är osäker på om särskilt många av dessa kom från stabila familjeförhållanden

Under min egen barndoms mest skrämmande tid sprang det runt diverse skinheads med svastikor på ärmarna. De gjorde öppet sieg heil på gatorna. De tillhörde dock begåvningsreserven och jag är osäker på om särskilt många av dessa kom från stabila familjeförhållanden.

På den tiden återfanns det öppen rasism på gator och torg. Men bara för att skinheads hyllade Karl XII, som hade koloniala värderingar som var norm för sin tid, så är alla som vill bevara denna staty inte rasister. Att vilja bevara vårt kulturarv är inte rasism.

Lösningen är aldrig att rasera den grund och historia ett lands befolkning och dess kulturarv vilar på. Skall vi göra misstaget att felaktigt analysera Carl von Linnés dåtida värdegrund med dagens måttstock så blir det oerhört fel.

Ska allt raseras?

Vem i all ärlighet, från en tid av imperialism och monarkier skulle klara av denna måttstock? Ingen är svaret. Värderingar och uppfattningar är alltid i enlighet med dess tidevarv och samhällsklimat.

ANNONS

Jag är tämligen säker på att de dåtida vikingarna, såväl bybor som adelsmän från Vasa-ätten skulle ha både det ena och det andra att säga om mig.

Skall allt då raseras? Skall allt rivas? Alla böcker censureras? Skall ord strykas? Skall klassiker som ”Don’t mention the war” med Fawlty Towers och John Cleese raderas? Skall alla muséer med fornlämningar från vikingatiden brännas?

Nej givetvis inte.

Eko från svunna tider

Detta är vårt kulturarv. Det är ett eko från svunna tider som påminner oss om i vilka fotspår vi vandrat. Det är dessa minnesmärken och de historier de kommer med som ger oss och framtida generationer riktmärken för varifrån vi kommit och vad vi gått igenom för att ta oss dit vi är idag.

Vi kan sedan ha olika åsikter om vad som var bra och dåligt med det som en gång var. Det tillhör ett fritt demokratiskt samhälle. Men att radera en del av historien för att det, med dagens måttstock, inte anses etiskt försvarbart är att låta delar av vår historia falla i glömska. Och med glömska kommer insikter, reflektioner och även kunskap att med tiden bli allt mer täckt i dimma.

Bevara all historia

Likt hur vi vill bevara koncentrationsläger för att ”världen aldrig får glömma” bör vi resonera med all vår historia. Man kan inte resonera så när det passar och ta fram hacka och yxa när man känner för att resonera annorlunda. Ett resonemang och synsätt kring bevarande bör vara det som råder i samtliga sammanhang. Likt hur vi idag studerar och reflekterar kring romarnas erövringar av Europa bör vi också bevara och reflektera kring all historia. Inte bara när det passar oss.

ANNONS

En staty på Carl von Linné symboliserar inte dagens samhälles samtycke kring denne individs samhällsåsikter som trots allt säkerligen ansågs vara ’normen’ i 1700-talets Sverige, det är minnet av vad denne individ lämnade efter sig och vad detta ledde till. Och han är tveklöst en av Sveriges största historiska personer.

Rasism motverkas inte heller bäst genom att attackera ett helt lands kulturarv. Det var aldrig vad jag lärde mig då jag var ung och gick igenom en personlig identitetskris i unga tonår. Snarare kommer samhället reagera och de som tar sådana aggressiva tillgrepp blir sedda som ligister.

Lita på människor

Det du behöver göra är att vara den bästa versionen av dig själv. Skapa din egen framgång. Arbeta hårt. Ge inte upp. Inspirera andra. Stöd de som behöver hjälp men framför allt, hjälp dem att hjälpa sig själva. Var god. Lita på människor. Lita på dig själv. Beskyll inte var och en som inte håller med dig genom att sätta labels. Många kommer inte alltid hålla med dig men det handlar inte om dig i sak, utan om just din åsikt. Våga lita på det.

Motverka rasism. Bekämpa diskriminering. Men bevara vårt samhälle. Beskydda rätten att få uttrycka det du vill. Bekämpa okunskap genom dialog, inte förbud.

ANNONS

Förbud raderar ändå inte fördomar. De bara döljs för ett ögonblick, tills de snart ser dagens ljus igen. Släpp därför individerna fria. Låt de drivna belönas rikligt. De kommer i alla färger. De som skapar för vårt samhälle. Låt dem skapa. Döda barriärerna.

Släpp oss fria.

Daniel Sonesson, senior tech-ledare

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS