Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rasism är ett lagbrott - en ondska som ska tystas

Min krönika ”Hör ni Hitlerklockorna ringa” på GP Debatt i söndags väckte reaktioner. Här kommer några klargöranden, skriver GP:s retorikexpert Elaine Eksvärd.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Jag är inte emot yttrandefrihet.

Jag är emot när yttrandefrihet utnyttjas för att vädra rasistiska åsikter.

Rasism finns i alla grupper så jag syftade varken på SD eller vita män när jag använde ordet rasism – jag syftade på rasism.

Enligt lag är det förbjudet att utöva hets mot folkgrupp, vilket aktivt utövad rasism per definition är. Därför var det inget provokativt i min krönika i sak.

Läs också: "Hör ni Hitlerklockorna ringa"

Jag är uppvuxen i Bredäng och har sett rasismen i ögonen. Jag har sett svenskar vara rasistiska, jag har sett folk med invandrarbakgrund vara rasistiska. De tre gånger jag blivit kallad för neger i mitt liv så har det varit av en kurd, en rom och en äldre svensk tant. Är alla kurder, romer och äldre tanter rasister? Absolut inte. Att förenkla dem till det är ju att göra det rasisterna gör – förenkla grupper till en enhet. Däremot hade dessa tre individerna en sak gemensam – de var rasister. Tycker jag att de ska få yttra sig fritt? Nej, för att de utövar hets mot folkgrupp.

Rasism utövas även i religionens namn. Som svensktalande utan brytning i Sverige utsattes jag även för påhopp som ”jävla svenne”. Jag hör ofta folk säga ”var inte så svensk”. Jag tycker det är en form av rasism då man förenklar svensk till ett enhetligt och dessutom negativt kollektiv. Jag tycker inte sådana uttalanden är okej och man behöver inte vara en Einstein för att förstå varför. Åk till Italien och säg ”var inte så italiensk” och fundera på reaktionen du får.

Formuleringen i sig dödar väl inget folkslag men den är ohyfsad och opassande i ett land där man antingen bor, kommit på besök eller blivit välkomnad. Tycker du att svenskar är snåla så säg i stället ”var inte så snål” för att inte förolämpa de generösa svenskarna som du troligen inte har träffat än. Behåll de fördomsfulla åsikterna för dig själv och jobba bort dem. Ett tips från en retoriker.

 

Ska man definiera vad rasism och hets mot folkgrupp är? Absolut! Jag är fullt medveten om att ”jävla rasist” missbrukas för att hindra folk från att delta i viktiga diskussioner. Man måste kunna ta fram fakta utan att bli kallad för rasist. 90 procent av alla våldtäkter begås av män. Jag är ingen manshatare för att jag berättar det eftersom jag aldrig drar slutsatsen att alla män våldtar. Men drar du upp statistik om invandrare och drar slutsatsen att alla invandrare är på ett sätt så är du rasist. Och tycker du att alla män är våldtäktsmän så går du i samma fälla som rassen. Matematiken är inte jättesvår.

Yttrandefriheten ska såklart finnas men vi måste hitta sätt att vaccinera den från rasism – i alla grupper. Att folk slänger sig med ordet ”rasism” till höger och vänster gör denna vaccinationsprocess svårare. Men även att rasister kallar alla meningsmotståndare för ”pk-vänster”.

 

Jag är lite trött på att alla citerar Voltaire i frågan om yttrandefrihet. För citatet sätts sällan i en problematisk kontext:

”Jag delar inte dina åsikter men jag är beredd att dö för din rätt att uttrycka dem”

Se Voltaire säga det till Stalin, Hitler eller Mao. De hade svarat: ”Toppen Voltaire! Då kan väl du vara så vänlig att hoppa in med de andra här i boskapsvagnen till våra koncentrationsläger ”.

Det finns många fler exempel att nämna här; religiösa ledare och ansvariga för folkmordet i Rwanda. Hade du dött för deras åsikter? Jag hade inte gjort det, inte för att jag är emot yttrandefrihet utan för att jag är emot att yttrandefrihet utnyttjas för att ta sig rätten att förtala, demonisera och tillslut döda hela folkslag.

 

Slutligen tror jag mig inte veta vilka som är goda när jag skriver detta. Jag ser mig heller inte kandidera till en potentiell ”god diktator”. Jag tror på demokrati. Men jag vet att rasism är ondska och det är efter den premissen jag tycker att sådana åsikter ska tystas. Oavsett i vilken färg, ideologi, eller religion som rasismen tar form.

Elaine Eksvärd

retoriker