Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ted Bondesson, migrations- och assimilationspolitisk talesperson, Ungsvenskarna SDU.

Rasism á la SSU bidrar till ökad splittring

Att som SSU dela upp människor och behandla dem olika skapar en grogrund för ökad splittring, misstro, polarisering, segregering, ett ökat utanförskap och ökad oro i samhället, skriver Ted Bondesson, Ungsvenskarna SDU.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Ted Bondesson migrations- och assimilationspolitisk talesperson, Ungsvenskarna SDU
Ted Bondesson

migrations- och assimilationspolitisk talesperson, Ungsvenskarna SDU

Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU har anordnat event för enbart sina rasifierade medlemmar, vilket med rätta har upprört många. Detta är en del av deras separatistiska nätverk för rasifierade där vita människor inte är välkomna. Många har dragit paralleller till mycket mörka kapitel i världshistorien. Men det finns ett än djupare problem som detta skapar.

Hur ska någon, med en separatistisk syn på människor på grund av färgen på deras hud, kunna bidra till att lösa problemen med ett splittrat och segregerat samhälle? Att på det sättet dela upp människor och behandla dem olika skapar i stället en grogrund för ökad splittring, misstro, polarisering, segregering, ett ökat utanförskap och ökad oro i samhället.

Gör skillnad på folk och folk

Men det verkligt oroande är att det inte bara är vårt största regeringspartis ungdomsförbund som gör skillnad på folk och folk. De har bara gjort elefanten i rummet så stor att den inte längre kunde ignoreras. Under lång tid så har hela integrationsdebatten byggts på just särbehandling utifrån människors ursprung. Specialsatsningar i form av förtur till skolor, förtur till bostad, förtur till jobb och satsningar för att få in folk med vissa etniciteter på vissa arbetsplatser för att nämna några. Mest talande är kanske regeringens samarbete med Rättviseförmedlingen vars själva affärsidé är att dela upp människor efter medfödda egenskaper. Dessutom finns ett stort antal kommunala bostadsbolag som, ofta på politikernas initiativ, ger förtur till nyanlända på en redan överhettad bostadsmarknad.

Separatism splittrar

Samtidigt har vi som hela tiden vägrat att göra sådana skillnader på människor anklagas för att sakna förslag, politik och till och med den politiska viljan som krävs för att komma till rätta med integrationsproblematiken. Men sanningen är den att ett sammanhållet Sverige aldrig kommer uppnås genom separatistiska satsningar. Den typen av satsningar är rent destruktiva och integrationspolitiken som förts har bidragit till att förvärra segregation och utanförskap.

För att, på sikt, åter skapa ett enat och tryggt Sverige krävs likabehandling och en stark nationell gemenskap som alla kan bli en del av. Det görs genom en tydlig assimileringspolitik i enlighet med FN:s flyktingkonvention artikel 2 samt artikel 34.

Gemensamt samhälle

Ett starkt samhälle byggs på en gemenskap och förslag med breda satsningar som inte gör skillnad på vit eller rasifierad. Då ingen får förtur på grund av sitt ursprung kan ett gemensamt samhällsprojekt påbörjas och de som i dag står utanför samhället kan få möjlighet att, helt eller delvis, assimileras in i och bli en del av ett starkt gemensamt samhälle, ett starkt och sammanhållet Sverige.

Jag är stolt över att representera ungsvenskarna som står upp för ett gemensamt nationellt samhälle för alla som vill bli en del av nationen, i stället för splittringspolitik och separatism. Vi ungsvenskar vill bygga samhället på gemenskap, inte splittring.

Ted Bondesson

migrations- och assimilationspolitisk talesperson, Ungsvenskarna SDU