Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Rasera inte vår unika neuropsykiatri för barn

Jämlik vård borde innebära att man strävar efter att höja kvaliteten där den är låg, inte att bestraffa uppstickare som går före. Men precis så gör nu politikerna i Västra hälso- och sjukvårdsnämnden med barnmottagningarna i Härryda, Mölndal och Partille, skriver barnläkare Mats Reimer.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

En regionmotion från Socialdemokraterna har satt fingret på hur illa vården fungerar för barn med neuropsykiatriska funktionshinder. I sitt remissvar skriver Västra Götalands primärvårdsstyrelse att motionen gör en korrekt beskrivning av problemen, men att det ändå finns ”öar av välfungerande teamsamverkan”, bland annat den mottagning där jag varit barnläkare i 20 år.

Primärvårdsstyrelsen framhåller att de goda exemplen från Hjällbo, Borås, Mariestad och Härryda visserligen ”verkar emot den organisatoriska strukturen”, men att en centralt planerad förbättring av regionens vård för dessa barn och unga förstås inte borde få riva upp fungerande strukturer som etablerats genom lokala initiativ.

Ändå är det detta som nu är på gång. Politikerna i Västra hälso- och sjukvårdsnämnden har beslutat att barnmottagningarna i Härryda, Mölndal och Partille från 2018 inte längre skall syssla med neuropsykiatri och ekonomiska resurser skall överföras från dessa mottagningar till BUP på Sahlgrenska.

Nära och effektiv vård

Låt mig beskriva den vård som nu skall monteras ned. Vi barnläkare bedömer på BVC alla barn som inte börjat prata vid 2,5 år, eller som av annan anledning befaras ha en avvikande utveckling. Misstänker barnläkaren autism görs tidigt en vidare utredning på barnmottagningen, misstänker man utvecklingstörning får BVC-psykologen göra en testning. De som inte utreds tidigt följs i stället på specialist-BVC och träffar i regel barnläkaren vid 4 och 5,5 års ålder. Finns det då fortfarande oro för hur skolstarten kommer att fungera är barnläkaren även skolläkare för nästan alla barn i kommunen och kan därmed träffa barn och föräldrar igen inom elevhälsan.

Vid misstanke om ADHD ser vi det sällan som meningsfullt att utreda innan skolstarten, dels är diagnosen svårare att ställa med säkerhet hos yngre barn, dels är det ytterst sällan aktuellt att prova läkemedelsbehandling förrän i skolåldern.

Nästan alla neuropsykiatriska utredningar görs av lokal barnläkare i samarbete med barnpsykologer på BVC, skola och barnmottagning. De mest komplicerade fallen remitteras till BUP, eller utreds av barnläkaren i samråd med den specialist från Barnneuropsykiatriska kliniken som har konsultmottagning på barnmottagningen fyra gånger per år.

Efter utredning på barnmottagningen är det samma barnläkare som sedan följer barnet, på barnmottagningen eller inom elevhälsan, så länge som det behövs, ibland ända till ungdomen fyllt 18 år. De barn som medicinerar träffar också regelbundet sin barnsjuksköterska och de föräldrar som behöver får handledning från barnmottagningens kurator.

Unik kontinuitet

Denna modell har vuxit fram i Härryda kommun under många år, och grunden för denna unika kontinuitet är de nära kontakterna mellan BVC, barnmottagning och elevhälsa . När vi en gång började göra utredningar hade vi stor hjälp av professor Christopher Gillberg som under flera år hade konsultmottagning i Mölnlycke och bistod oss med utbildning och handledning.

Det tar lång tid att bygga upp fungerande verksamhet; det går snabbare att rasera. På Sahlgrenska har BNK, Barnneuropsykiatriska kliniken, bra utredningsverksamhet, men de har sällan möjlighet att sedan följa de barn som diagnostiseras med funktionshinder. BUP kämpar med att få till uppföljningen av alla dessa barn och köerna till utredning där är långa. De pengar som skall flyttas från oss till BUP kommer göra föga nytta eftersom ett av deras största problem är rekrytering, det finns för få barnpsykiater och barnpsykologer.

Ett obegripligt beslut

Det är obegripligt att politikerna i beställarnämnden beslutat avveckla en fungerande verksamhet bara för att få organisationskartan att stämma. Att föra över våra patienter till BUP innan kapaciteten där byggts upp kommer bara föra oss längre ifrån målet: en fungerande vårdkedja för alla barn och unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Mats Reimer

barnläkare