Replik
Bostadsbristen, 12/1
Bostadsbristen i dag tar sig framför allt i uttryck genom att den hindrar människor från att flytta dit de vill. Den drabbar primärt två grupper – resurssvaga hushåll och hushåll som vill förändra sin livssituation. Som debattörerna påpekar krävs ett helhetsgrepp, men tyvärr saknas såväl en riktig problemformulering som precisa lösningar för att komma till rätta med den dysfunktionella bostadsmarknaden.
Behovsstyrd marktilldelningen testades under miljonprogrammen. Med facit i hand blev det varken billigt eller bra. Konsekvenser som vi får leva med i form av segregation. Gällande beskattning av upplåtelseformerna däremot instämmer vi i att den behöver bli mer rättvis.
Byggpolitik är inte det enda svaret på den ”brist” vi ser i dag
Byggpolitik är inte det enda svaret på den ”brist” vi ser i dag. Tvärtom mot vad debattörerna hävdar har nyproduktionen av bostäder lyckats hålla jämna steg med befolkningstillväxten från 1990 och fram till i dag. I Storgöteborg har befolkningen ökat med en tredjedel de senaste 30 åren, samtidigt som vi i dag har ungefär lika många bostäder per capita som då. Även om hyresrätten fortfarande dominerar är det numer relativt jämnt i utbudet av upplåtelseformer i regionen. Ändå är det svårare än någonsin att få en bostad.
Lås upp marknaden
Det svenska regelverket har på ett ganska effektivt sätt strypt såväl rörligheten som utbudet och efterfrågan genom att belägga hela bostadsmarknaden med fyra större lås: hyresregleringen, kreditrestriktionerna, flyttskatterna och byggreglerna.
Hur låser vi upp bostadsmarknaden i sin helhet samtidigt som vi skapar förutsättningar för resurssvaga hushåll att få en bostad?
Bostadsdebatten skulle tjäna på mer saklig analys och mindre tom retorik av slaget ”bostaden är inte vilken vara som helst” eller ”bygg mer – bygg billigt”. Vår tids samhällsutmaningar kräver snarare svar på frågan: hur låser vi upp bostadsmarknaden i sin helhet samtidigt som vi skapar förutsättningar för resurssvaga hushåll att få en bostad?
För oss är svaren: genom bättre möjligheter att köpa och sälja sin bostad, genom en riktad social bostadspolitik till de grupper som behöver det, genom en hyresmarknad som bättre motsvarar bostadskonsumenternas värderingar och genom en nyproduktion utan onödigt regelkrångel.
Christina Heikel, näringspolitiskt ansvarig Fastighetsägarna Göteborg