Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Att sänka ålderstaket för fri tandvård är att gå bakåt i utvecklingen och belyser tydligt det grönblå styrets syn på välfärd, skriver debattörerna.  Bild: Martina Holmberg / TT
Att sänka ålderstaket för fri tandvård är att gå bakåt i utvecklingen och belyser tydligt det grönblå styrets syn på välfärd, skriver debattörerna. Bild: Martina Holmberg / TT

Rör inte den fria tandvården för ungdomar

Den 16 oktober röstade det grönblå regionstyret och Sverigedemokraterna igenom en sänkning av åldersgränsen på den avgiftsfria tandvården från 24 till 23 år. Detta tycker vi är olyckligt, skriver bland andra Hanna Andersson, SSU Göteborg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Avgiftsfri tandvård för unga är en viktig jämlikhetsreform som genomfördes 2008 av det senaste socialdemokratiska regionstyret som hade som mål att successivt höja åldersgränsen till 25 år. Att Alliansen tillsammans med Miljöpartiet och Sverigedemokraterna i stället sänker åldersgränsen är högst problematiskt.

Tänderna är en del av kroppen och tandvården borde på sikt inkluderas som en del av den allmänna sjukförsäkringen. Att sänka ålderstaket för fri tandvård är att gå bakåt i utvecklingen och belyser tydligt det grönblå styrets syn på välfärd.

Tandvård ingen klassfråga

Unga är en extra ekonomiskt utsatt grupp som generellt sett endast tjänar cirka 13 000 kronor i månaden. Att ha en god tandhygien ska vara en rättighet. Detta beslut gör att ungas tandhälsa äventyras och kommer att baseras på hur mycket du tjänar. Det är viktigt att vi får en god tandhälsa tidigt i livet. För oss unga socialdemokrater så är en god tandhälsa en rättighet för alla. Avgiftsfri tandvård är en nyckel för att god tandhälsa inte ska bli en klassfråga.

Detta beslut gör att ungas tandhälsa äventyras och kommer att baseras på hur mycket du tjänar

Dålig tandhälsa dyr på sikt

Att i ännu ett led göra god tandhälsa till en klassfråga är djupt beklagligt. När hyran ska betalas och mat för veckan inhandlas blir det lätt att man behöver prioritera bort besöket hos tandläkaren av kostnadsskäl. Detta är något som på sikt kommer kosta samhället stort i form av olika sjukdomar senare i livet. Tandhälsan har koppling på medellivslängden då de med god tandhälsa lever längre.

Det grönblå styret verkar oförmöget att hantera situationen och deras lösning blir att kasta unga under bussen för att rädda budgeten

Regionens ekonomi har krisat under en längre tid. Det grönblå styret verkar oförmöget att hantera situationen och deras lösning blir att kasta unga under bussen för att rädda budgeten. Vi undrar hur det här kan ha gått helt obemärkt förbi? Vi undrar om ungas tandhälsa inte är viktigt för det grönblå styret? För oss är det självklart var våra prioriteringar ligger. Vi är på de ungas sida. Det är uppenbarligen inte de grönblå och SD.

Jonathan Svensson, SSU Fyrbodal

Assar Wixe, SSU Göteborgsområdet

Hanna Andersson, SSU Göteborg

Jesper Ekblad, SSU Skaraborg

Daniel Fleck, SSU Södra Älvsborg