Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Axel Josefson (M), gruppledare byggnadsnämnden Göteborg

Rödgrönas detaljstyrning sinkar nya bostäder

Andra städer har visat att det går att minska tiden mellan idé och färdig bostad allt väsentligt. Men då krävs nya tankesätt och metoder i stället för de rödgrönas detaljstyrning som fördröjer och fördyrar bostadsbyggandet, skriver Axel Josefsson (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Studentbostäder, 27/10

Carl von Rosen Johansson och Lisa Winberg från Chalmers Studentkår skriver om hur bostadsbristen blivit ett problem för att attrahera studenter till Göteborg.

Vi moderater håller med: bostadsbristen är en av stadens största utmaningar. Finns det ingenstans att bo spelar det ingen roll hur bra utbildningar vi kan erbjuda eller hur mycket företagen expanderar.

Trots kraftig expansion av antalet anställda på stadsbyggnadskontoret har bostadsproduktionen räknat på antalet färdiga bostäder mer eller mindre legat stilla på mellan 2 000 och 2 500 bostäder per år. När Västsvenska Handelskammaren tidigare i år gjorde en studie kom man fram till att Göteborg underpresterar jämfört med de andra storstäderna.

Inga naturlagar

Samtidigt är ledtiderna i bostadsproduktionen inga naturlagar. Andra städer har visat att det går att minska tiden mellan idé och färdig bostad allt väsentligt. Men då krävs nya tankesätt och metoder. Vi moderater har därför bland annat föreslagit att byggherrarna ska kunna göra mer av detaljplanearbetet själva, att begränsa överklagandemöjligheten och att höja upp bostadsbehovet kontra andra intressen i en stad.

Fallet med Geely visar att det går att göra planeringsprocessen mer effektiv och på senaste byggnadsnämnden föreslog vi därför att se över om den så kallade Geely-handläggningen inte kunde användas vid framtagandet av andra detaljplaner. Den rödgröna majoriteten avslog förslaget därför att det minskar politikens möjlighet att detaljstyra alla ärenden.

Detaljstyrningen är till och med något som Emmali Jansson (MP), ordförande i byggnadsnämnden, skryter med i debatter när hon påpekar hur många politiska detaljförslag de rödgröna lagt jämfört med alliansen. Allt detta är något som fördröjer och fördyrar bostadsbyggandet.

Vårt fokus är att få fram fler bostäder, den rödgröna majoriteten att i detalj bygga en stad enligt deras ideologiska övertygelse. Priset får alla studenter och bostadslösa betala.

Axel Josefson (M)

gruppledare byggnadsnämnden Göteborg