Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Rödgröna saknar trovärdig lösning för flyktingbostäder

Oavsett hur mycket företrädare som Ulf Kamne (MP) och Jahja Zeqiraj (S) säger att Göteborgs stad ska kunna ta emot de flyktingar som anvisats staden så saknar de rödgröna lösningar på hur det ska ske, skriver Hampus Magnusson (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Temporära flyktingbostäder, 6, 11, 17/2

I två debattartiklar från rödgröna företrädare beskrivs moderaternas flyktingpolitik som dels osmaklig, dels cynisk. Detta eftersom jag i en tidigare artikel konstaterat det som många andra redan har konstaterat; arbetet med de temporära flyktingbostäderna i Göteborg har kört fast och staden står nu utan fungerande lösningar för att ta emot fler nyanlända.

I den bästa av världar, med en väl fungerande bostadspolitik i såväl landet som i Göteborg hade staden givetvis kunnat erbjuda bostäder för de 2 200 personer som fått uppehållstillstånd och som enligt bosättningslagen anvisats till Göteborg.

Men oavsett hur mycket företrädare som Ulf Kamne (MP) och Jahja Zeqiraj (S) säger att Göteborgs stad ska kunna ta emot de flyktingar som anvisats staden så saknar de rödgröna lösningar på hur det ska ske.

I stället skickar de dubbla signaler kring de temporära boendena – i ena stunden godkänner de att förvaltningen avbryter arbetet. I nästa vill de återigen påbörja sökandet efter platser att bygga temporära boenden på.

Havererad bostadspolitik

Den rödgröna bostadspolitiken har havererat och Göteborg står i dag med en bostadsbrist på mellan 7 000 och 20 000 bostäder. Av de 2 200 personer som nu ska komma till Göteborg har bara en fjärdedel fått en permanent bostad, i stället hänvisas de till trailerparks eller i vissa fall till och med till sovsalar. Samtidigt stänger Migrationsverket ner de anläggningsboenden där dessa människor sedan tidigare bor och försökt rota sig.

Arbetet med de temporära bostäderna har gått i stå. Även om de rödgröna är övertygade om att dessa kommer att stå klara i år pekar alla andra bedömningar på att de första bostäderna kommer att stå klara tidigast första kvartalet 2018 och då inte i sådan omfattning som först utlovades. Från början skulle 1 000 bostäder stå klara sommaren 2016 – nu handlar det om 57 lägenheter i Askimsviken. Samtidigt är byggloven överklagade och kostnaderna har rusat.

Stoppade bygglov

Kamne, Zeqiraj med flera skriver att det inte alls är oklart att man kan bygga temporära bostäder och nämner att flera kommuner också bygger sådana. De glömmer dock att nämna att många av byggloven är överklagade och stoppade. Det närmaste exemplet är här i Göteborg där ett temporärt bygglov av studentbostäder stoppats på Herkulesgatan, men också i bland annat Bollebygd har ett temporärt bygglov för ett HVB-hem stoppats.

Med det som bakgrund är det enda hållbara att lägga ner arbetet med temporära boenden, fokusera krafterna på att hitta hållbara boendelösningar samt skriva till regeringen om ett stopp i mottagandet för Göteborgs stad tills vi kan ta emot nyanlända under värdiga förutsättningar.

Hampus Magnusson (M)

biträdande kommunalråd