Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Röd-grönt ointresse av trygghet i trafiken

Vi i oppositionen (L, M och KD) vill att man i Göteborg ska känna sig trygg under sin resa oavsett vilket färdmedel man väljer. Därför vill vi i ett första steg veta hur Göteborgarna upplever trafiksituationen ur ett trygghetsperspektiv. Något de röd-gröna står i vägen för, skriver Martin Schilke (L).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Martin Schilke (L) ersättare i trafiknämnden Göteborg
Martin Schilke (L) ersättare i trafiknämnden Göteborg

Under hösten sände SVT ett inslag om cyklisters situation i Stockholm. Det slutade med att reportern frågade en cyklist om han kände sig trygg i trafiken. Cyklisten, som såg ut att tappa hakan på grund av frågan, sa bara ”Du måste skämta”. Liknande inslag finns även om andra trafikanters situation. Och företeelsen är inte unik för Stockholm.

Trafiken i Göteborg har tätnat de senaste åren. Diverse byggprojekt och generell befolkningsökning kommer sannolikt att leda till att det blir allt trängre på våra gator, cykelvägar, trottoarer, bussar och spårvagnar. Därmed ökar också stressen och konfliktytorna mellan trafikanter. Samtidigt ska, enligt de röd-grönas vilja, en omstyrning av trafiken till mer kollektivtrafik och cykel ske. Detta påverkar med all säkerhet individen som rör sig i trafiken.

Göteborgarnas upplevelse

Vi i oppositionen (L, M och KD) vill att man ska känna sig trygg under sin resa oavsett vilket färdmedel man väljer. Därför vill vi i ett första steg veta hur Göteborgarna upplever trafiksituationen ur ett trygghetsperspektiv. Ett motsvarande förslag röstades dock ner av de röd-gröna i trafiknämnden med hänvisning till att sådan information redan samlas in i trafikkontorets resandeutvecklingsrapport och en ospecificerad resvaneundersökning som skickas till cirka 50 000 personer.

Berör inte trygghet

Trafikkontorets resvaneundersökning berör dock inte frågan om trygghet. Den andra undersökningen visade sig vara den återkommande resvaneundersökningen som sker i regi av Trafikanalys och senast den genomfördes skickades till 18 600 (inte 50 000) personer (varav 7 000 svarade) i hela Västra Götaland. Den undersökningen ledde till en rapport som är knappt 70 sidor lång. På dessa 70 sidor förekommer ordet trygghet inte alls.

Att de röd-gröna inte är intresserade av frågan om trygghet i trafiken är olyckligt. Att de dessutom gör det under en förevändning och hänvisning till vad man i dag kallar för alternativa fakta får en att tappa hakan. De måste skämta!

Martin Schilke (L)

ersättare i trafiknämnden Göteborg