Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Förskolepersonalen, som försöker göra sina röster hörda och förbättra sina villkor, förtjänar bättre än svepande förbud och hot om avstängning, skriver Ann-Sofie Hermansson (S) och Jonas Attenius (S). Bild: Fredrik Persson / TT

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Rätt av personalen att bära Förskoleupprorets tröjor i förskolorna

Göteborgs stad har landat fel. Samtal och samarbete, inte konflikt och konfrontation, är grunden för den svenska modellen. Som enda parti står vi socialdemokrater upp för förskolepersonalens rätt att lyfta sina arbetsvillkor på sin arbetsplats, skriver Ann-Sofie Hermansson (S) och Jonas Attenius (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Göteborgs stads förskolor är beroende av sina duktiga medarbetare. Under det senaste året har engagerade barnskötare, förskolelärare och förskolechefer vittnat om det pressade läget i förskolan. Tusentals har samlat sig i organisationen Förskoleupproret. I samband med detta valde ett antal medarbetare att, på arbetsplatsen, klä sig i tröjor med motivet Förskoleupproret. Tjänstemän inom Göteborgs stad fattade då beslut om att förbjuda tröjorna – utan att samtala med vare sig politiker eller personalföreträdare. Tröjorna beskrevs av tjänstemännen som en illojal handling mot arbetsgivaren. Medarbetare har därför valt att JO-anmäla Göteborgs stad.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Landat helt fel

Arbetsrättsliga diskussioner är sällan okomplicerade. Men för oss socialdemokrater är det uppenbart att Göteborgs stad i det här fallet landade fel. Samtal och samarbete, inte konflikt och konfrontation, är grunden för den svenska modellen. Vi socialdemokrater delar inte alltid Förskoleupprorets krav eller synsätt.Men det spelar ingen roll. För oss är det självklart att, oavsett budskap, alltid ha en öppen dialog med medarbetarna. När engagerad personal har något att säga om sin verksamhet är det givet för oss att lyssna.

Naturlig del i samhällslivet

Förskoleupproret-tröjor har förbjudits med hänvisning till att ”ingen ska behöva utsättas för ett budskap”. Men att utsättas för olika sorters budskap, både på och utanför en mötesplats som förskolan, är i själva verket en naturlig del av samhällslivet. Det finns budskap som måste kunna regleras, justeras och i sista fall förbjudas. Men då behöver det – ofta utifrån den specifika kontexten – göras med tydliga motiv och på goda grunder. Att anföra att kommersiella, filosofiska, kulturella eller för delen fackliga budskap rent mekaniskt ska kunna förbjudas – utan andra skäl än att arbetsgivaren hänvisar till själva begreppet ”budskap” – är orimligt. Samhällets mötesplatser måste vara mer öppna än så.

I stället för att stå upp för förskolepersonalens rätt att klä sig i tröjor med ett okontroversiellt – men viktigt – budskap föredrog Miljöpartiet och Vänsterpartiet att ställa sig på den förbudsivrande sidan.

Förbudet motiveras dessutom med att medarbetare inte får ta arbetstid i anspråk för att driva opinion. Det skulle naturligtvis ha varit oacceptabelt om engagemanget i Förskoleupproret hade stört eller inkräktat på arbetet. Men så har inte skett. Det finns inga belägg för att förskolepersonalen har ägnat sig åt någonting annat än att fullt ut göra sitt jobb.

Vi kan för vår del inte se att en Förskoleupproret-tröja skulle ha försämrat någon medarbetares arbetsprestation. Förskolepersonalen, som försöker göra sina röster hörda och förbättra sina villkor, förtjänar bättre än svepande förbud och hot om avstängning.

Inte oväntat agerande

Sjupartikoalitionen i Göteborg – de borgerliga och de rödgrönrosa partierna – har i ord och handling ställt sig bakom tjänstemännens skakiga hantering. Detta är inte ett oväntat agerande. Redan nu är det klart att det rekordsvaga borgerliga styret avser att försämra välfärdsarbetarnas anställningstrygghet, slopa arbetsmiljösatsningar och stoppa låglönelyft för de lägst betalda i Göteborgs stad.

Vad som däremot är oväntat är att Miljöpartiet och Vänsterpartiet valde den borgerliga linjen i stället för den socialdemokratiska linjen. Den 25 juni 2018 skrev Vänsterpartiets lokala ordförande att ”politikerna måste lyssna på Förskoleupprorets krav”. Ett halvår senare ställde sig samma partis kommunalråd bakom tjänstemännens skakigt skötta förbudslinje. I stället för att stå upp för förskolepersonalens rätt att klä sig i tröjor med ett okontroversiellt – men viktigt – budskap föredrog Miljöpartiet och Vänsterpartiet att ställa sig på den förbudsivrande sidan.

Oerhört viktigt att lyssna

Frågor om vad medarbetare får ha på sig kan lätt bli komplicerade. Det är därför oerhört viktigt att lyssna och argumentera väl. Förbud får endast bli aktuella om det finns goda skäl. Det gjorde det inte här. Detta vara ett fackligt yttrande från drivna medarbetare – inte en illojal handling. För oss socialdemokrater är det givet att sätta välfärdsarbetarna främst. Göteborgs stad ska uppträda som en öppen, vettig och resonabel arbetsgivare. Att övriga partier har en annan hållning är högst beklagligt.

Ann-Sofie Hermansson (S), gruppledare och oppositionsråd

Jonas Attenius (S), oppositionsråd