Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Att de rödgröna vägrar att inse att LSS ska värnas och utvecklas är ännu ett skäl att byta ut dem vid valet 2018, skriver bland andra Emma Henriksson (KD).

Rädda vår största frihetsreform!

Regeringen agerar provocerande långsamt när det nu står klart hur den hårdare bedömningen av assistansersättning slår mot de mest behövande. Den akuta situationen kräver en snabb ändring av lagen, skriver Emma Henriksson (KD) och David Lega (KD).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Assistans, 1/11

På GP Debatt skriver överläkaren Hans Olsson att stöd enligt Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade (LSS) avslås på löpande band. Det är ett angeläget inlägg som ytterligare bekräftar att många människor förlorar sitt stöd trots att de har rätt till insatsen.

Situationen ska ses i ljuset av att den rödgröna regeringen vid flera tillfällen har pekat på att den vill göra besparingar på assistansersättningen. Det har varit en förödande politik som lett till att antalet som får ersättning minskar i ett rasande tempo, mer än två personer om dagen.

Vi duckar inte

Vi håller med Hans Olsson om att detta i grund och botten är en politisk fråga. Till skillnad från de rödgröna duckar inte vi kristdemokrater för frågan. I stället har vi på flera sätt försökt få regeringen att påbörja den viktiga lagändringen för att återställa LSS, eftersom lagen inte längre tillämpas som den var tänkt när den infördes. Trots detta väljer regeringen att agera provocerande långsamt i frågan, vilket drabbar alla de människor som får avslag och deras anhöriga.

I Kristdemokraternas budget valde vi att satsa totalt drygt tre miljarder kronor mer än regeringen på personlig assistans de tre kommande åren för att rädda LSS. Vår satsning är nödvändig för att klara behoven och säkra kvaliteten i assistansen. Vi har lagt fram förslag till utskottsinitiativ och begärt att en aktuell debatt ska hållas i riksdagen med anledning av den akuta situation som råder. På det här sättet fortsätter vi även att sätta press på regeringen att tänka om och påskynda arbetet för att ändra lagen.

Frihetsreform

LSS är den största frihets- och delaktighetsreformen för människor med funktionsnedsättningar som någonsin genomförts i vårt land, och kanske i världen. Den har skapat helt nya möjligheter att leva, inte bara överleva, för så många människor. Att de rödgröna vägrar att inse att LSS ska värnas och utvecklas är ännu ett skäl att byta ut dem vid valet 2018.

Emma Henriksson (KD)

ordförande socialutskottet

David Lega (KD)

oppositionsråd Göteborg och ordförande Kristdemokraternas Kommun- och Landstingspolitiska råd