Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Rädda isbjörnarna – ät mer grönt

Tysklands miljöminister Barbara Hendricks har beslutat att det framöver endast ska serveras vegetariskt i officiella sammanhang. Miljöminister Karolina Skog (MP) borde följa efter på Miljödepartementet för klimatets och isbjörnarnas skull, skriver Jonas Paulsson, Köttfri måndag.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Jonas Paulsson, Köttfri måndag
Jonas Paulsson, Köttfri måndag

I dag, den 27 februari, är den Internationella Isbjörnsdagen. Situationen är akut. En tredjedel av väldens isbjörnar kan vara borta år 2050 på grund av klimatförändringarna. Arktis är hetare än någonsin både i luften och i vattnet. Isarna smälter och isbjörnarna dör ut. En okontrollerbar kedjereaktion kan lösas ut när enorma mängder växthusgaser bundna i permafrosten frigörs.

Isarna kring Nordpolen minskar betydligt snabbare än väntat, enligt det amerikanska snö¬ och isforskningsinstitutet NSIDC. Antalet isbjörnar beräknas minska med en tredjedel de närmaste 40 åren. Om isen smälter på Arktis landmassa kommer temperaturen globalt att öka vilket kan visa sig ödesdigert.

Tar ansvar för klimatet

Nivån av koldioxid i atmosfären har passerat 400 ppm vilket med råge överskrider de 350 ppm som av många betraktats som gränsvärdet för att undvika en framtida klimatkatastrof. Den punkt då ingen återvändo finns eftersom värmeökningen då på flera sätt triggar sig själv, bland annat genom att växthusgaser frigörs från tidigare frusen mark och från skogar som bränts sönder till sterila öknar.

Det tyska miljödepartementet skriver att de har ett ansvar att bekämpa de "negativa konsekvenserna som följer på köttkonsumtionen" och att de därför ska "föregå med gott exempel". I Sverige har många politiska ungdomsförbund och idella föreningar infört vegonorm för klimatets skull.

Satsar inte en krona

Det är allvarligt att den svenska regeringen inte visar samma ansvarskänsla. Faktum är att Sverige ännu inte har satsat en enda statlig skattekrona på att ersätta köttnormen med en vegonorm. Trots de enorma vinsterna som det skulle innebära för klimatet, miljön, folkhälsan och de oräkneliga djur som förnekas sina mest grundläggande sociala instinkter i den hjärtlösa köttindustrin.

Enligt FN:s miljöpanel måste vi omgående och drastiskt minska konsumtionen av kött- och mejeriprodukter för att undvika de värsta konsekvenserna av klimatförändringarna. Annars väntar en ekologisk katastrof där också isbjörnarnas existens hotas.

Vår uppmaning till Karolina Skog (MP) är därför att föregå som ett inspirerande exempel genom att införa en vegonorm på Miljödepartementet i alla offentlig sammanhang, precis som miljöminister Barbara Hendricks redan gjort i Tyskland.

Jonas Paulsson

Köttfri måndag