Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Amna Aljuaid, 22 år, har fängslats i Saudiarabien efter två år på flykt undan familj och myndigheter för att de förtryckt och misshandlat henne.

Rädda Amna Aljuaid ur Saudis könsförtryck!

Amna Aljuaid, 22 år, har fängslats i Saudiarabien efter två år på flykt undan familj och myndigheter för att de förtryckt och misshandlat henne. Vi kräver att Sveriges feministiska regering kraftigt markerar mot Saudiarabiens könsapartheid, skriver Camilla Starck och Sara Mohammad, GAPF.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I veckan har videor med hashtaggen #saveamna synts i sociala medier. Videor på Amna Aljuaid från Saudiarabien som hon själv filmat och bett hennes vänner publicera om hon blev fängslad, som en sista livlina. Något hon gjorde efter att ha varit kriminaliserad av både familj och myndigheter i under två år för att hon vägrade ett giftermål. Hon har varit försvunnen sedan den 15:e oktober.

Enligt de senaste rapporterna befinner sig Amna nu på en av Riyadhs fängelseliknande institutioner för kvinnor som blivit misshandlade eller flytt sina förmyndare. Institutioner där fruktansvärda övergrepp såsom piskning och annan misshandel pågår. Kvinnorna är helt isolerade från omvärlden och fängslade på livstid om inte deras förmyndare, som misshandlat dem, tar dem tillbaka hem.

Unik berättelse

Amna Aljuaids berättelse är unik. Hon är en av de första kvinnorna i Saudiarabien som öppet gått ut och avslöjat hela sin berättelse på sociala medier med sitt ansikte synligt. Hon har på kort tid blivit en hjältinna för feminister i Saudiarabien. Men Amnas berättelse är inte den enda. Mängder av kvinnor i landet lider och i brist på yttrandefrihet och åsiktsfrihet försöker de få oss att lyssna genom sociala medier. De kan inte marschera i Womens march. De kan inte höja sina röster och protestera öppet. De behöver vår hjälp.

En stor del av problemet är det lagstadgade förmyndarskapet över kvinnor, som måste avskaffas. Lagen som säger att en kvinna inte får lämna landet eller ens hemmet utan förmyndarens godkännande. Lagen som står på förövarens sida och inte på offrets. Kvinnor är omyndiga oavsett ålder och har i juridisk mening ingen makt över sina liv. För en fysiskt eller psykiskt misshandlad kvinna i Saudiarabien finns två vägar att gå: att bli frihetsberövad av staten eller av familjen.

Lagstadgat hedersförtryck

Amnas fall illustrerar ett lagstadgat hedersförtryck och frånvaron av mänskliga rättigheter för kvinnor i Saudiarabien – ett land där könsapartheid råder.

Vem ska rädda Amna? Amna Aljuaids nätverk sätter sitt hopp till uppmärksamhet och opinion kring fallet och uppmuntrar till mejlaktioner mot Saudiska ambassader och medierapportering. Saudiarabiens regering är i ett skede där relationer till omvärlden betyder allt mer tack vare sjunkande oljepriser. Vi vill be alla i Sverige som läser detta att mejla den Saudiska ambassaden i Stockholm med frågan:

"När blir Amna Aljuaid en fri och myndig kvinna?"

Riksorganisationen GAPF kräver att Sveriges feministiska regering, inom både EU och FN, kraftfullt driver på ekonomiska och diplomatiska sanktioner mot Saudiarabien. Ta ställning mot könsapartheiden och stå upp för mänskliga fri- och rättigheter. Insatser under 1960–90–talet gjordes för att få Sydafrika att göra upp med sitt apartheidsystem. Det går att göra igen.

Att inte ta ställning är detsamma som att acceptera, och ger sken av att vi tillåter hedersrelaterat våld och förtryck även i Sverige. Rädda kvinnorna i Saudi!

Camilla Starck

goodwillambassadör för Riksorganisationen GAPF - Glöm Aldrig Pela och Fadime

Sara Mohammad

grundare av GAPF och hedersdoktor vid medicinska fakulteten vid Linköpings universitet

Mejladress till den Saudiska ambassaden i Stockholm: [email protected]