Flera kommunpolitiker har sedan tidigare profilerat sig som flitiga motståndare till allt som är kul, bland annat genom att ivrigt propagera för kortare öppettider på krogarna, skriver debattörerna.
Flera kommunpolitiker har sedan tidigare profilerat sig som flitiga motståndare till allt som är kul, bland annat genom att ivrigt propagera för kortare öppettider på krogarna, skriver debattörerna. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Rör inte vår folköl

Göteborgs första folkölsbutik tvingas slå igen. Glada, ansvarsfulla och folkölsälskande göteborgare ska inte behöva gå törstiga för att serveringstillstånden i svenska kommuner delas ut inkonsekvent och oförutsägbart, skriver Simona Mohamsson och Linnéa Bjärum, Liberala ungdomsförbundet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Upp för backen på Hvitfeldtsgatan har göteborgare sedan ett år tillbaka köpt folköl, lättöl och alkoholfri öl. Men nu tvingas Göteborgs första folkölsbutik, Fölk, att stänga till följd av att serveringstillståndet dragits in för deras folkölsprovningar. Tillståndsenheten kräver att mer av butikens yta ska användas till matservering än till öl.

Vi som liberaler tycker inte bara att det är tråkigt, utan ärligt talat väldigt fjantigt. Glada, ansvarsfulla och folkölsälskande göteborgare ska inte tvingas gå törstiga för att serveringstillstånden i svenska kommuner delas ut inkonsekvent och oförutsägbart.

Flera kommunpolitiker har sedan tidigare profilerat sig som flitiga motståndare till allt som är kul, bland annat genom att ivrigt propagera för kortare öppettider på krogarna. Nu sticker de återigen ut näsan för att ”skydda” oss mot något vi inte behöver skydd från. Vad är egentligen så farligt med att kunna sitta och prova folköl i Göteborgssolen eller ta en kall öl utan pizza till?

ANNONS

Sedan inträdet i EU har Sveriges alkoholpolitik liberaliserats på flera punkter. Svenskar får importera alkohol själva, vi har tillgång till ett mer omfattande utbud och icke-statliga aktörer har rätt att producera alkohol. Tyvärr har inte liknande frihetsreformer genomförts när det kommer till serveringstillstånden. Den del av alkohollagen som rör servering består i dag av en överjäst cocktail av byråkrati, där den ena halvan är politikers godtyckliga förmynderi och den andra halvan nykterhetsrörelsens vidskepelse.

Krångliga regler

Det är svårt och krångligt för företagare att veta vilka regler som gäller eftersom dagens alkohollagstiftning har gett upphov till en stor tolkningsfrihet för kommunerna. Den svenska alkohollagen reglerar inte provsmakning av folköl, vilket gör att varje kommun själv har möjligheten att ta ställning i frågan. Trots att folkölsbutiken med stöd i lagen hade kunnat fortsätta att göra Göteborg till en mer levande stad, väljer tillståndsenheten att göra en tolkning som tvingar butiken att stänga.

På Instagram skriver butiken Fölk följande: ”Vi har vänt på varje sten men nu är orken slut. Det är med uppgivenhet vi stänger butiken.”

Även vi sörjer att klåfingriga politiker med en förlegad föreställning om svenskarnas alkoholkonsumtion krånglar till människors liv. Förhoppningsvis förblir inte de öltömda hyllorna på Hvitfeldsgatan tomma. Och förhoppningsvis blir det som under ett år utgjorde ett välkänt nav inom ölkulturen inte Göteborgs första och sista folkölsbutik någonsin.

ANNONS

Simona Mohamsson

andre vice förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet

Linnéa Bjärum

socialpolitisktalesperson Liberala ungdomsförbundet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS