Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Inte bara samtal. Psykologer har en expertis som behövs, skriver Anders Ljungqvist.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Psykologer har en expertis som andra yrken saknar

DEBATT: Även om det finns andra yrkesgrupper som kan ge terapi, har psykologerna en expertis som de saknar. Med den ökning av psykisk ohälsa som vi ser i dagens samhälle är det ingen framkomlig väg att fortsätta snåla med resurserna till psykologer, skriver Anders Ljungqvist.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Psykisk ohälsa, 20, 23/6

Som kuratorerna skriver är det mycket viktigt med hjälp till patienter på flera olika nivåer. Många gånger är det komplicerade problem man har hamnat i, omständigheter som ibland även inbegriper både ekonomiska, boendemässiga och sociala problem. Det är självklart av avgörande betydelse för den enskilda individen att få hjälp i kontakterna med AF, FK och sociala myndigheter. Kuratorerna är också många gånger vidareutbildade i psykoterapi och kan ha samtal inom det området. Och som de skriver är också även många gånger både sjuksköterskor, läkare och även andra yrkesgrupper utbildade i att kunna ha samtal.

Baskunskaper i samtalsmetodik är av stor betydelse inom sjukvården och här har kuratorerna helt rätt. På samma sätt är det också viktigt med en baskunskap i omhändertagande, i allmän sjukvård och i områden som första hjälpen, kunna lägga en patient i framstupa sidoläge, tillfälligt stoppa en blödning och känna igen en chock. Baskompetenser inom olika områden är viktiga men samtidigt är det också viktigt att man inte ersätter en läkare med en sjuksköterska, en kurator med en friskvårdskonsulent eller en psykolog med en coach. Psykologer är experter på psykologisk bedömning, inklusive differentialdiagnostik, och experter på psykologisk behandling, som är mer än en psykoterapimetod.

För långa väntetider

I dagsläget har var fjärde vårdcentral ingen psykolog överhuvudtaget och mer än var fjärde har sådana väntetider att det är i det närmaste lönlöst att komma fram. Med den ökning av psykisk ohälsa som vi ser i dagens samhälle är det nog ingen framkomlig väg att fortsätta snåla med resurserna till psykologer. Varför spara i just de områden som drabbar våra mest utsatta och svagaste grupper?

Anders Ljungqvist

leg psykolog, Närhälsan, VGR