Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Özgur Tasbas (MP), ordförande SDN Östra Göteborg

Prognosfel och färre elever måste kompenseras

Det är alltid svårt och tråkigt att behöva ställa om mot mindre medel för en skola. Men när befolkningsprognosen slår snett och skolan tappar elever måste en anpassning göras, skriver Özgur Tasbas (MP).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Skolans budget, 21/1

Vår absoluta övertygelse är att alla våra skolor ska och kan fungera väl, att vår personal och elever ska få förutsättningar för att lyckas med sina uppdrag och studier.

Nej, det stämmer inte som Madeleine Turesdotter och Hamideh Aghar från Lärarförbundet påstår, att nämnden för Östra Göteborg gjort en besparing på 40 miljoner kronor på skolsektorn.

Det som stämmer är att befolkningsprognosen, som stadsdelen tilldelades pengar för år 2017, slog ganska fel. Inflyttningen till stadsdelen blev inte så stor som stadsledningskontoret räknade med. Det innebar att vi var tvungna att återbetala 16 miljoner kronor.

Slår mot hela stadsdelen

Detta slår ju naturligtvis mot hela stadsdelen. I Utmarksskolans fall blev det förstås inte bättre av att skolan 2017 tappade 13 elever mot året innan, samt haft fler anställda än vad budgeten medgav.

Det är alltid svårt och tråkigt att behöva ställa om mot mindre medel för en skola, eller för vilken annan enhet som helst för den delen. Oavsett hur, så måste någon eller några alltid betala.

Nämnden SDN Östra Göteborg tog emellertid vid sitt nämndmöte den 6 februari beslut om att tilldela skolorna upp till 2,7 miljoner extra för studiehandledning fram till sommaren. Vi prioriterar detta då just studie- och yrkesvägledningen visat sig vara en viktig faktor för elevernas studieresultat. Detta var tydligt när jag för ett par veckor sedan hade förmånen att besöka skolan och träffa både lärare och elever.

Özgur Tasbas (MP)

ordförande SDN Östra Göteborg