Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Problemen större än antalet parkeringsplatser

Om Axel Josefson (M) och Hampus Hagman (KD) menar allvar med sin propå om en ny syn på bilismen i Göteborg finns det förmodligen möjlighet att driva dessa frågor till beslut i kommunfullmäktige. Så vad väntar ni på? skriver Theo Papaioannou (VV) och Håkan Andersson (VV).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

P-staden Göteborg, 8/1

Precis som debattörerna skriver kommer bara var sextonde person i Frihamnens kommande bostäder tillåtas ha bil eftersom antalet P-platser begränsats så pass mycket av klåfingrig politik som vill bestämma över folks vardag. I just den frågan var det dock Liberalerna som svek och röstade rödgrönt. Så hur stort stöd har Josefson och Hagman bland Allianspartierna?

Och problemen för bilisterna i Göteborg är så mycket större än bara antalet tillgängliga P-platser. Det finns exempelvis tydligen inte någon övre gräns för hur mycket P-avgifterna och taxan för boendeparkeringen kan höjas. Hur tänker M och KD kring detta i styrelsen för Parkeringsbolaget och i Trafiknämnden?

Politiska beslut ligger också bakom de allt längre köerna i och kring staden. Bilfiler tas ibland bara bort (Över Husargatan) och ibland omvandlas de till bussfiler som gapar tomma. Detta ger ökade utsläpp och frustration bland köande medborgare i filen bredvid. Dags att göra skillnad?

Omstart nödvändig

Det behövs en omstart för trafikpolitiken i Göteborg. Den rödgröna inslagna kursen har kommit till vägs ände. Detta gäller för samtliga trafikslag. Utlovade stora kollektivtrafiksatsningar kan sammanfattas i ordet fiasko, dyra cykelsatsningar ger bara marginellt fler cyklister och miljarden som ska plöjas ner i den jippobetonade linbanan skulle kunna göra oerhört mycket mer nytta på annat håll i Göteborgstrafiken.

Det vore glädjande om Allianspartierna nu kommit till insikt om att de kan åstadkomma så mycket mer än att bara skriva debattartiklar i ämnet. Kanske kan Josefson och Hagman visa vägen framåt till nytta för samtliga göteborgare?

Theo Papaioannou (VV)

partiledare, Vägvalet

Håkan Andersson (VV)

partisekreterare, Vägvalet