Uppdrag granskning (UG) ifrågasätter den anmälande läkaren på bästa sändningstid, väl medvetna om dennes svåra och utsatta position, skriver debattörerna.
Uppdrag granskning (UG) ifrågasätter den anmälande läkaren på bästa sändningstid, väl medvetna om dennes svåra och utsatta position, skriver debattörerna. Bild: Pontus Lundahl/TT

Problematiskt att ifrågasätta förekomsten av antisemitism

När antisemitismen bevisligen åter ökar både i och utanför Sverige är det ett journalistiskt haveri av Uppdrag granskning att hävda att definitionen och förekomsten av antisemitism beror på sammanhanget, skriver bland andra Annette Bruchfeld, överläkare och docent.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Slutreplik

Anklagelser om antisemitism på Karolinska, 14/11.

Uppdrag granskning (UG) ifrågasätter den anmälande läkaren på bästa sändningstid, väl medvetna om dennes svåra och utsatta position. I Sverige har den som anmält diskriminering ett lagskydd mot att bli bestraffad av chef eller arbetsgivare, men uppenbarligen inget skydd mot ett karaktärsmord i medier.

UG:s reportage bjuder in antisemitismen från nätet till tittarnas vardagsrum för att granska den utsatte läkaren i sömmarna medan dennes chef Inti Peredo utmålas som en ”underdog” trots uppenbar maktposition. Inti Peredo som blivit utpekad av den anmälande läkaren och en annan judisk kollega som den som yttrat antisemitiska skällsord.

ANNONS

Inti Peredo utmålas som en ”underdog” trots uppenbar maktposition

Inti Peredo var chef på neurokirurgen när 25 procent av medarbetarna rapporterade (svarsfrekvens 20 av 23, det vill säga 87 procent) att de utsattes för trakasserier, diskriminering och särbehandling i Karolinskas medarbetarenkät 2015. Han agerade inte på den enda andra anmälan från den judiske läkaren, när hen rapporterade att en medarbetare trakasserade kvinnliga kollegor. Synnerligen lägligt för Inti Peredo och neurokirurgen, försvann den anmälda personen från Karolinska sjukhuset efter att ha fällts för kvinnomisshandel och från KI när det kom fram att hen tillsammans med annan KI forskare svindlat bort ett antal miljoner i forskningsmedel.

Problematiska ifrågasättanden

UG bygger en halsbrytande nidbild om den judiska läkarens komplott mot sina överordnade, men glömmer sitt ansvar gentemot samhället. De bortser från expertutlåtanden om antisemitiska bilder som delats av Inti Peredo och målar upp en bild av den judiske läkarens påstådda faiblesse för att anmäla missförhållanden. På en trygg arbetsplats är det fullt normalt och uppmuntras helt i enlighet med gällande lagstiftning att en anställd vänder sig till sin chef om det finns arbetsmiljöproblem.

År 2019 är det ingen som kan säga att de inte förstår hur farlig antisemitismen är

År 2019 är det ingen som kan säga att de inte förstår hur farlig antisemitismen är. När antisemitismen bevisligen åter ökar både i och utanför Sverige är det ett journalistiskt haveri av Uppdrag granskning att hävda att definitionen och förekomsten av antisemitism beror på sammanhanget.

ANNONS

För Aktionsgruppen mot antisemitism och rasism vid Karolinska universitetssjukhuset:

Annette Bruchfeld, överläkare och docent

Björn Fischler, överläkare och docent

Carl-Gustaf Elinder, överläkare och professor

Judith Bruchfeld, överläkare och docent

Maria Altman, specialistläkare och medicine doktor

Ylva Vladic Stjernholm, överläkare och docent

Tillrättaläggande

Aktionsgruppen mot antisemitism på Karolinska far med osanning.

Att Inti Peredo i den externa utredningen ska ha utpekats av två judiska läkare är helt enkelt inte sant. Det kan var och en som vill, kontrollera. Den externa utredningen är en offentlig handling och kan därför läsas av vem som helst. Han är är utpekad av en läkare nämligen den anmälande läkaren. Den andra personen aktionsgruppen syftar på säger i utredningen att han inte minns vem som kastade glåpord efter de två.

Ulf Johansson, ansvarig utgivare Uppdrag granskning

Sophia Djiobaridis, producent och reporter Uppdrag granskning

Per Shapiro, reporter Uppdrag granskning

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS