Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ohållbar. Att lösa framtidens välfärdsekvation är redan en utmanande uppgift. Skulle regeringen därutöver begränsa möjligheten till företagande i välfärden blir situationen ohållbar, skriver Anna-Karin Hatt, Almega.

Privata välfärdsaktörer behövs

Kommuner och landsting står inför stora utmaningar för att möta befolkningsutvecklingen. Lägger man till Välfärdsutredningens förslag som skulle leda till att många privata utförare försvann skulle den utmaningen anta proportioner som vi aldrig tidigare varit i närheten av, skriver Anna-Karin Hatt, vd, Almega.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I en ny rapport granskar Almega hur behovet av välfärd i regi av kommuner och landsting förändras fram till år 2020 om befolkningen växer enligt prognos samtidigt som regeringens Välfärdsutredning genomförs.

Vi har medvetet gjort en mycket försiktig uppskattning om att kapaciteten hos privata utförare halveras jämfört med i dag. Den fristående konsult- och revisionsbyrån PWC menar att omkring 80 procent av dessa företag skulle få en ekonomi som är att betrakta som osund och därmed hotas av nedläggning.

Trots försiktigheten visar det sig att landstinget i Västra Götalands län skulle behöva öka sin kapacitet med sammantaget 1 987 718 vårdbesök, fördelat på 876 498 besök hos läkare och 1 111 220 besök hos övriga kategorier inom sjukvården.

Utöver det måste kommunerna i länet ha utrymme för 9 659 fler förskoleplatser, 25 448 fler grundskoleplatser och 11 579 fler platser på gymnasiet. Även den kommunala hemtjänsten måste klara av att ta emot ytterligare 3 790 brukare. Till det kan läggas 1 056 fler personer som kommer behöva personlig assistans från kommunerna.

Att inom tre år kompensera för bortfallet av platser i fristående förskolor, skolor och i den privat drivna vården är inte gjort i en handvändning. Sannolikt kräver det stora investeringar från så väl landsting som berörda kommuner.

Finns det en färdig plan?

Redan före Välfärdsutredningens förslag står kommunerna och landstingen inför stora utmaningar för att möta befolkningsutvecklingen. Lägger man till Välfärdsutredningens förslag som skulle leda till att många privata utförare försvann skulle den utmaningen anta proportioner som vi aldrig tidigare varit i närheten av. Den fråga varje kommun- och landstingspolitiker nu måste ställa sig är om man kan och är beredda att ta sig an den enorma uppgiften? Har kommunerna och landstingen en plan för att ta hand om de tusentals barn, elever och patienter som riskerar stå utan förskola, grundskola, gymnasium och vårdplats inom de närmaste åren?

Att lösa framtidens välfärdsekvation är redan en nog så utmanande uppgift. Skulle regeringen därutöver kraftfullt begränsa möjligheten till företagande i välfärden skulle situationen bli helt ohållbar. Den rapport Almega släppt under sommaren visar att det inte är möjligt för regeringen att gå vidare med Välfärdsutredningens förslag med mindre än att man samtidigt vältrar över ett stort ansvar på svenska kommuner och landsting.

Anna-Karin Hatt

vd, Almega