Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Göteborg är unikt i att ha flera kommunalt drivna arenor i innerstaden. Vi tror inte att det är billigare eller bättre att driva dem i privat regi, det är inte så enkelt som en del debattörer låter påskina. Det bästa för göteborgarna är inte att ställa krav på att driva arenorna privat, skriver debattörerna.

Privata arenor är fel för Göteborg

Nya arenor är på gång i centrala Göteborg. Samtidigt som innerstaden utvecklas ska ersättningsarenor till Scandinavium och Lisebergshallen byggas. Vårt mål är att öka möjligheterna till bredd- och elitidrott och evenemang mitt i stan, skriver Bettan Andersson (V) och Staffan Lindström (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vi politiker tar stora och viktiga beslut om vad vi bygger, var vi bygger och i vilken ordning vi bygger. Göteborg är inne i en spännande och utmanande process att utveckla staden. Ersättningsarenor ska byggas och en ny stadsdel ta form. I det arbetet är det viktigt att många är med och tycker till. Vi har mött ett stort intresse från göteborgare i frågan och vi har haft flera dialoger om utformning och innehåll. Det är utmärkt.

Att bygga arenor i innerstadsmiljö är en konst. Det är därför viktigt att det blir rätt från början. I planeringen av ett nytt område är det viktigt att koppla ihop arbetet med vad som händer på Heden och i Slottsskogsområdet. Detta för att hitta synergier och lösningar som fungerar i en helhet.

Inom kort rivs Lisebergshallen och ett antal klubbar och evenemang får hitta en ny tillfällig hemvist. Det är av stor vikt att vi prioriterar ersättningen av Lisebergshallen och ersätter kapacitetsförlusten snabbt. Det handlar om elithandboll och innebandy men också futsal och andra idrotter. När det gäller övriga verksamheter som finns i området kan de lokalerna inte rivas förrän fullgoda ersättningsarenor finns på plats.

Viktigt bygga smart

För att kunna ha större evenemang i området även i framtiden, är det viktigt att vi bygger smart. Det handlar om bevara de kringytor som behövs och att bostäder byggs utan att de boende störs allt för mycket av ljus och ljud som många tusen besökare till och från evenemangen medför. Ett nytt område som innehåller så väl idrottslig elit- och breddverksamhet kommer att berika staden.

Göteborg är unikt i att ha flera kommunalt drivna arenor i innerstaden. Vi tror inte att det är billigare eller bättre att driva dem i privat regi, det är inte så enkelt som en del debattörer låter påskina. Det bästa för göteborgarna är inte att ställa krav på att driva arenorna privat.  

Evenemangsstråket ska vara ett levande område där alla göteborgare känner sig välkomna. Det är en viktig pusselbit att lägga när vi nu ska utveckla möjligheterna till bredd- och elitidrott och evenemang mitt i stan.

Bettan Andersson (V)

ordförande i Idrotts- och föreningsnämnden och Got Event

Staffan Lindström (S)

1:e vice ordförande i Idrotts- och föreningsnämnden