Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Anna Skarsjö och Tobias Baudin, Kommunal.
Anna Skarsjö och Tobias Baudin, Kommunal.

Prioritera de äldre framför företagen

Förslaget om att tvångslista äldre med hemtjänstbehov är ett svek. Fokusera på en effektiv verksamhet med hög kvalitet i stället för att gynna de privata aktörerna, skriver Anna Skarsjö och Tobias Baudin, Kommunal.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Den borgerliga majoriteten i Göteborgs har lagt som förslag att tvångslista äldre med hemtjänstbehov. Det är ett svek. Vad det handlar om är ett försök att privatisera viktiga verksamheter utifrån en ideologiskt marknadsliberal övertygelse. Det kan vi aldrig acceptera. Göteborgarna förtjänar en hemtjänst av bästa kvalitet – och politiker som inser allvaret.

Lottning inskränker valmöjligheten

Sedan ett och ett halvt år tillbaka har Göteborgs kommun infört lagen om valfrihet, Lov, i hemtjänsten. Lagen innebär att du som fått hemtjänst beviljad kan välja en annan utförare än kommunen från en lista med aktörer som kommunen godkänt. När endast fem procent av brukarna i kommunen valde en annan utförare blev Göteborgs politiska ledning missnöjd med utfallet och godkänner uppenbarligen inte medborgarnas val.

Vad som i själva verket krävs för en bra äldreomsorg i Göteborg är tydliga prioriteringar och satsningar på personalen.

I en intervju i Göteborgs-Posten (28/8) konstaterar Axel Josefson (M) att ”lottningen ger en större möjlighet för de nya aktörerna att få fler kunder”. Den ursprungliga intentionen bakom Lov var att erbjuda en chans att välja. Men för den borgerliga majoriteten i Göteborg tycks individens valfrihet vara underordnad de privata aktörernas möjligheter till ett större kundunderlag. Med det följer naturligtvis större intäkter i takt och att möjligheterna till vinst ökar.

Detta är uppenbarligen kommunledningens fokus. I stället för att fokusera på en effektiv verksamhet med hög kvalitet så vänder man sig till de privata aktörerna. Vad som i själva verket krävs för en bra äldreomsorg i Göteborg är tydliga prioriteringar och satsningar på personalen.

Bra arbetsvillkor är nyckeln

Utbildad personal med schyssta villkor och fasta anställningar leder till kvalitet i äldreomsorgen. Det vet vi i Kommunal. Och det bekräftas av forskning från Göteborgs och Stockholms universitet. Med goda arbetsvillkor för personalen ökar också de äldres möjligheter att få möta samma personer i hemtjänsten. Det är något som vi vet leder till en bättre upplevelse och ökad trygghet för den enskilde individen.

Nu är det upp till Göteborgs kommun att visa att ni prioriterar hemtjänsten och värdesätter medborgarnas val av utförare. Tid, handlingsutrymme och möjlighet till yrkesutveckling på jobbet kräver resurser. Det är dags att stoppa lotteriförslaget i papperskorgen och lyssna på medlemmarna i Kommunal.

Anna Skarsjö

avdelningsordförande Kommunal Väst

Tobias Baudin

förbundsordförande Kommunal