Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Pressen på socialtjänsten måste minska omedelbart

DEBATT: Det är S, MP och V som bär ansvaret för krisen i socialtjänsten. Pressen på socialtjänsten och dess personal behöver minska omedelbart. En första åtgärd som behövs är en tillfällig flyktingpaus för att ge nödvändigt andrum, skriver Cecilia Widegren (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Socialtjänsten, 13/4 och 18/4

Det är ohederligt och omänskligt att kräva en

Cecilia Widegren (M), riksdagsledamot Skaraborg, socialpolitisk talesperson

flyktingpaus skriver Maj Karlsson (V) i ett försök att försvara dels regeringens förda politik med stöd av V, dels vänsterstyret i Göteborg som nu har styrt sedan 1994 och dessförinnan regerat i Göteborg alla år i modern tid förutom 1991 till 1994. V vill alltså inte medverka till att dämpa trycket på hårt ansatt socialtjänst. Beklagligt.

Det är S, MP och V som bär ansvaret för krisen i socialtjänsten. Medarbetarna gör ett bra jobb under extremt svåra omständigheter. Pressen på socialtjänsten och dess personal behöver minska omedelbart. En första åtgärd som behövs är en tillfällig flyktingpaus för att ge nödvändigt andrum.

Fokusera på sakfrågan

När Karlsson (V) ägnar sig åt personangrepp ska fokus i stället vara på sakfrågan. Det handlar om att socialtjänsten ska kunna fullgöra ansvarsfulla uppgifter. Sverige är på väg åt fel håll. Nu behövs konkreta åtgärder. Återupprätta en tydlig arbetslinje, sluta att höja bidragen för dem som inte arbetar. Gör det enklare att anställa. Det ska alltid löna sig att arbeta.

Riksdagens utredningstjänst visar i sin rapport om utgifterna i välfärden att resurserna till vård och omsorg från år 2006 till 2013 ökade med 57 miljarder kronor. Tvärtemot vänsterns myter. Detta trots den långvariga ekonomiska krisen. Det beror på alliansregeringens systematiska arbetslinje och kvalitetsprioriteringar till välfärden.

Då frigörs resurser

Vi vill ändra regler så att det enbart är barn och unga i behov av boende och vård och ensamkommande barn som bor i HVB-hem och stödboende, inte vuxna över 20 år. Därtill ökade placeringar i stödboende. Då frigörs resurser som bättre kan användas för att säkra välfärden. Därtill föreslår vi nationell strategi för långsiktig personalförsörjningsstrategi inom socialtjänsten och ny modern socialtjänstlagstiftning.

Detta är några förslag för att kunna åtgärda krisen i socialtjänsten. Regeringen och kommunledningen i Göteborg måste agera nu.

Cecilia Widegren (M)

riksdagsledamot Skaraborg

socialpolitisk talesperson