Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det handlar inte om att missunna Fredrik Reinfeldt eller någon annan politiker framgångar i sina företag. Tvärtom, Sverige behöver fler framgångsrika småföretag. Men reglerna kan inte vara så mycket bättre för vissa samhällsgrupper, skriver debattörerna.

Premiera de som har en bra affärsidé - inte alla andra

Slopa de höga avgångsvederlagen för politiker som driver framgångsrika företag och förändra starta-eget-bidragen genom att premiera de som verkligen har en bra affärsidé i stället för de som inte lyckas få en anställning, skriver Leif Svensson och Maria Boborg-Trané, Småföretagarnas riksförbund.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Startar du aktiebolag måste du ta ut lön ur företaget annars får du noll kronor i sjukpenning. En längre tids sjukdom kan krascha bolaget, såvida man inte har avgångsvederlag i storleksklassen 156 000 kronor i månaden som Fredrik Reinfeldt.

När Fredrik Reinfeldt startade företag för drygt ett år sedan valde han att inte ta ut någon lön ur bolaget. Kanske kände han inte till reglerna i sjukförsäkringen för företagare som startar aktiebolag, att den som inte tar ut någon lön blir utan sjukpenning. Men Fredrik var lyckligt lottad, han hade avgångsvederlag under ett år på 156 000 kr i månaden, så länge som han inte tog ut någon lön.

Det är något fel i systemet

Så kan inte Lasse och Eva göra som nyss beviljades en starta-eget-utbildning genom Arbetsförmedlingen. De har inget avgångsvederlag som kan betala deras första år. Möjligtvis ett starta-eget-bidrag på max cirka 25 000 kronor i månaden, under ett halvår. Totalt 150 000 kronor, mindre än Reinfeldts månadsbelopp på 156 000 kronor. Men, det är inte vem som helst som får starta-eget-bidrag. Helst ska man vara långtidsarbetslös. Det är inte affärsidén och goda förutsättningar att utveckla en lönsam verksamhet som prioriteras. Inte heller beviljas bidraget till den som tros kunna få en anställning, trots att den här personen har goda förutsättningar att lyckas som företagare. Det är något fel i systemet. Starta-eget-bidraget får aldrig bli en arbetsmarknadsåtgärd för den som helst av allt vill ha en anställning men som inte lyckats få en sådan. Starta-eget-bidraget ska erbjudas den som verkligen är intresserad av att driva företag.

Handlar inte om missunnsamhet

Dagens Opinion redovisade nyligen att Reinfeldts företag har omsatt nästan 13 miljoner kronor under de första 15 månaderna. GP följde upp med en artikel med uttalande av socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) som sa sig bli provocerad, om man får tillräckliga inkomster ska man göra en avräkning. Det handlar inte om att missunna Fredrik Reinfeldt, Göran Hägglund, Göran Persson eller någon annan politiker framgångar i sina företag. Tvärtom, Sverige behöver fler framgångsrika småföretag. Men reglerna kan inte vara så mycket bättre för vissa samhällsgrupper.

Varför ska politiker ha avgångsvederlag på 156 000 i månaden när de flesta som slutar eller blir uppsagda är hänvisade till a-kassa? Hur ska politiker kunna sätta sig in i vanligt folks situation om de inte vet hur reglerna, som de stiftar, fungerar i verkligheten?

Leif Svensson

förbundsordförande

Småföretagarnas riksförbund

Maria Boborg-Trané

förbundssekreterare

Småföretagarnas riksförbund