Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

POSK:s systemskifte innebär mindre öppenhet

För oss i Öppen Kyrka – en kyrka för alla är det viktigt att den som får uppdraget att arbeta som präst i en församling kan ta emot alla par med öppna armar, oavsett sexuell läggning, skriver Jonatan Hanson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Kyrkovalet, 4/9

Medlemmen avgör i dag i vem som skall styra Svenska kyrkan i öppna, fria och direkta val. Det är bra.

Vi, Öppen Kyrka – en kyrka för alla, arbetar för att Svenska Kyrkan i varje situation skall möta medlemmen med öppenhet för den hen är och kan bidra med. Det är tolerans för oss.

Jag vet inte hur Mats Rimborg och POSK definierar tolerans och öppenhet när han hävdar att det är något som ibland saknas hos oss, Öppen Kyrka – en kyrka för alla. Det jag vet är att Mats Rimborg bett Domkapitlet (kyrkans interna domstol) inleda ett tillsynsärende mot den församling i Svenska Kyrkan, där jag är ordförande (13/2 2015). Detta med anledning av att vi vid rekrytering av präster till de sökande ställt frågan, ”Kan du med glädje viga både hetero- och homosexuella par?”. Rimborg ville att Domkapitlet skulle ta ställning till om vi fick lov att ställa den frågan. Var syftet med hans agerande att skapa ökad öppenhet och tolerans för alla som vill gifta sig i Svenska kyrkan tycker jag hans agerande var missriktat.

För oss i Öppen Kyrka – en kyrka för alla är det viktigt att den som får uppdraget att arbeta som präst i en församling kan ta emot alla par med öppna armar, oavsett sexuell läggning.

Jonatan Hanson

kyrkorådsordförande och ordförande i Öppen Kyrka – en kyrka alla i Göteborgs stift