Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Populism från MP om köttet

Kampen mot dålig djurvälfärd har varit en av mina främsta prioriteringar under mitt mandat i EU-parlamentet. Därför är det bra att Miljöpartiet äntligen insett det som Centerpartiet har sagt länge: en god djurvälfärd ger både djur ett värdigt liv och är det effektivaste sättet att motverka spridningen av antibiotikaresistens, skriver Fredrick Federley (C).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Fulkött, 12/7

Det är extra besvärligt att många länder, både inom EU och runt om i världen, struntar i god djurvälfärd. Det är inte bara Sverige som ska göra rätt, alla länder måste gemensamt öka sin djurvälfärd för att få ner antibiotikaanvändningen.

Det är något jag har jobbat stenhårt för ända sedan jag kom in i Europaparlamentet. Ett jobb som Marit Paulsen (L) började och som vi nådde stora framgångar i under början av juni i år. Genom ett beslut som jag var med och fattade blir den rutinmässiga behandlingen av friska djur olaglig. Något som driver ner användningen av antibiotika inom EU på riktigt. Förutom detta så kommer importerat kött behöva hålla samma höga djurskyddsstandard som vi är vana vid. Att bryta mot dessa regler kommer vara straffbart. Så gör vi skillnad på riktigt, för djuren och för miljön. Antibiotikaresistens är ett globalt problem och behöver globala lösningar.

Trots att Miljöpartiet har fyra EU-parlamentariker har man helt prioriterat bort jordbruks- och miljöutskotten, där frågor som ökad djurvälfärd drivs

MP struntat i lagstiftning

Faktum är att Gustav Fridolins (MP) partivänner har helt struntat i denna lagstiftning. Trots att Miljöpartiet har fyra EU-parlamentariker har man helt prioriterat bort jordbruks- och miljöutskotten, där frågor som ökad djurvälfärd drivs. Eftersom det är globalt och inom EU som vi hittar lösningar på gränsöverskridande problem som antibiotikaresistens så är det svårt att förstå. Därför bör nog Fridolins artikel bara ses som ett utspel som man inte kommer att arbeta för att kunna verkställa. I realiteten så är idén med skatt på importerat fulkött något som låter bra, men är i praktiken illa genomtänkt. Det går nog inte ens att uppfylla då det skulle innebära orättvis konkurrens på EU:s inre marknad. Enligt EU kan man skatta olika produkter såsom en kemikalieskatt, men inte produktionssätt. I ljuset av detta så måste ändå utspelet klassa som populism.

Lösningar som fungerar i praktiken

Ska vi lyckas komma någon vart i kampen mot antibiotikaresistensen och bättre djurvälfärd behöver vi lösningar som fungerar även i praktiken. Något som jag och Centerpartiet kommer fortsätta driva både i EU och i riksdagen. Maten ska vara sund, säker och hållbar. 

Fredrick Federley (C)

Europaparlamentariker