Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Janne Näsström, ledamot i Cirkusakademien.

Politiska reaktionen på djurrättsterrorn klingar falskt

Politiker av alla kulörer tävlar om att fördöma djurrättsaktivisternas attacker mot lantbrukare. Det klingar falskt. Samma politiker har tidigare sprungit ärenden åt samma aktivister, skriver Janne Näsström, Cirkusakademien.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Djurrättsaktivisternas alla metoder som nu drabbar lantbrukarna har sedan 1990-talet provats ut på landets turnerande cirkusföretag. Fordon har saboterats, vagnar har bombats med sprayfärg, affischer har förstörts, djur har släppts ut, aktivisterna har försökt stoppa publiken med talkörer, "Gå inte in, de piskar djur och håller lejon i bur", cirkuspersonal och deras barn har hotats med mord och kidnappning.

Vi har försökt slå larm, men varken politiker eller polis bryr sig.

Vi har försökt slå larm, men varken politiker eller polis bryr sig.

I höstas gick bland andra Centerpartiet till val med förbud av vilda djur på cirkus som en av de tre viktigaste djurskyddsfrågorna. Vi försökte informera dem om att det inte finns några vilda djur på cirkus i Sverige, inte ens elefanter och sjölejon, vilka svenska cirkusar pensionerade 2013 på frivillig väg. I flera år försökte vi komma in på näringsdepartementet och riksdagens miljö- och jordbruksutskott. Dörrarna var stängda.

Vi hade två krav som vi inte fick framföra:

• Omedelbart förbud av elefanter och sjölejon utan övergångsperiod.

• Vi stödjer en så kallad positiv lista över vilka djur som får användas för uppvisningar, tävlingar och utställningar. Vårt enda krav är att riksdagen följer den grundlagsstadgade likabehandlingsprincipen. Vi kan inte ha regler som gäller på ett sätt för den urbana medelklassen och på ett annat för en grupp som bland andra Djurens Rätt, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Stockholms universitet beskrivit som kringresande.

Exkluderingen började 2009, när Centerns Eskil Erlandsson tillsatte en utredning om ny djurskyddslag. Cirkusföretagen och Cirkusakademien stängdes ute, medan Djurens Rätt fick status av experter i utredningen.

I december 2017 fick vi hjälp in på departementet av en djurskyddsorganisation. Våra krav noterades, men regeringen låtsades inte om att vi krävt elefant- och sjölejonförbud när de presenterade sitt förslag våren 2018. De kunde till exempel ha motiverat det med att förbud behövs för att skydda seriösa svenska företag mot utländsk konkurrens.

Exkluderingen började 2009, när Centerns Eskil Erlandsson tillsatte en utredning om ny djurskyddslag. Cirkusföretagen och Cirkusakademien stängdes ute, medan Djurens Rätt fick status av experter i utredningen. Tillsammans med kriminalisering av sex med djur blev förbud av elefanter och sjölejon på cirkus utredningens slagnummer.

Dessförinnan fanns enighet i riksdagen om att turnerande cirkus är en omistlig del av Sveriges kulturarv. Den första cirkusföreställningen spelades 1787 i Stockholm med nådigt tillstånd av konung Gustav III. Sedan dess har cirkusar turnerat i hela landet och så sent som 2012 spelades över tusen föreställningar med fler än 500 000 betalande åskådare. Turnerande cirkus är det enda kulturområde som finansieras med biljettintäkter, utan direkta eller indirekta offentliga bidrag.

Det handlar om familjeägda svenska företag som värnar sina djur och kämpar för ett kulturarvs fortlevnad.

De senaste tio åren har politiker i alla partier svalt den bild Djurens Rätt målat upp under kampanjtemat "Circus extreme pain" av kringresande sällskap som håller fastkedjade djur i trånga burar och piskar dem blodiga.

På fem år har 80 procent av kulturområdet slagits ut. Det handlar om familjeägda svenska företag som värnar sina djur och kämpar för ett kulturarvs fortlevnad. Men numera ser politikerna oss som reliker från forntiden som inte förtjänar samhällets skydd.

Jag lider med lantbrukarna, men undrar om de vågar lita på politikernas stöd.

Janne Näsström

ledamot i Cirkusakademien