Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Vi kan inte distansera oss och förskjuta problemet till en rasistisk polis på gatan i Minneapolis. Rasismen finns även här, i vårt Sverige, och måste bekämpas. Ingen vinner på att vi ställer människor mot varandra. Därför vill jag fråga mina politikerkollegor, varför vågar ni inte tydligare stå upp mot rasismen? skriver debattören Bild: Tony Dejak
Vi kan inte distansera oss och förskjuta problemet till en rasistisk polis på gatan i Minneapolis. Rasismen finns även här, i vårt Sverige, och måste bekämpas. Ingen vinner på att vi ställer människor mot varandra. Därför vill jag fråga mina politikerkollegor, varför vågar ni inte tydligare stå upp mot rasismen? skriver debattören Bild: Tony Dejak

Politikerkollegor, varför vågar ni inte stå upp mot rasism?

Det tragiska mordet på George Floyd i Minneapolis häromdagen har lett till enorma protester över hela USA. Samtidigt uppmärksammandes den strukturella rasismen på sociala medier och instagramflödet fylldes av svarta rutor från hundratusentals privatpersoner, artister och politiker. Men bland de svenska partiledarna är det bara Ebba Busch Thor och Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Per Bolund som har visat sitt stöd, skriver Leila Ali Elmi, riksdagsledamot (MP)

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

På flera platser i världen demonstrerar människor just nu mot rasismen och polisvåldet mot svarta. I Sverige har det dock varit väldigt tyst bland majoriteten partiledarna. Samtidigt skriver riksdagsledamoten Mattias Karlsson från Sverigedemokraterna på sin Facebook att polisens agerande mot George Floyd inte var rasistiskt motiverat. Han ifrågasätter även trovärdigheten i rapporteringen kring protesterna från “vänsterliberal mainstreammedia”. Detta bara några dagar efter att Moderaterna stängt dörren för samtal med MP om migrationspolitiken, medan de tidigare har öppnat för samtal med SD.

Skrämmande utveckling

Den tidigare statsministern och moderatledaren Fredrik Reinfeldt pratade ofta om rasism och vi minns nog alla när Reinfeldt, i sitt sommartal inför valet 2014, vädjade till svenska folket att öppna sina hjärtan inför den kommande flyktingvågen. Han var inte ensam i sin politikergeneration om att markera mot rasismen. Men sedan Sverigedemokraternas inflytande över svensk politik ökat har något hänt. Inte ens när det är frågan om extrem rasism och mord vågar alla markera tydligt. Det är en skrämmande utveckling som visar att Sverigedemokraternas inträde i riksdagen har förvandlat området till en arena för politiska markeringar och maktpositionering.

Det känns mer angeläget än någonsin att påminna om att antirasism aldrig har varit en vänster- eller högerfråga, hur gärna Sverigedemokraterna än vill det. Alla ideologier som är representerade i Sveriges riksdag – utom nationalismen – tror i grunden på människors lika värde.

Rasismen finns även här

Sverige är, och kommer fortsättningsvis att vara, ett land där en stor del av befolkningen har bakgrund i andra länder. För en socialt och ekonomiskt hållbar hållbar utveckling måste alla i vårt land känna sig delaktiga i samhället, ha samma chanser till jobb utifrån utbildning och behandlas lika av polisen och andra myndigheter. Därför är det så viktigt att prata om den rasism och strukturella särbehandling som tyvärr finns bland oss. Vi kan inte distansera oss och förskjuta problemet till en rasistisk polis på gatan i Minneapolis. Rasismen finns även här, i vårt Sverige, och måste bekämpas. Ingen vinner på att vi ställer människor mot varandra. Därför vill jag fråga mina politikerkollegor, varför vågar ni inte tydligare stå upp mot rasismen?

Leila Ali Elmi, riksdagsledamot (MP)