Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Olof Lekholm och Jan Brun, specialister och överläkare, Medicinkliniken Sahlgrenska universitetssjukhuset, SU.

Politiker – tar ni ansvar för SU och våra patienter?

Om regionens styrande säger ”väl medvetna om riskerna för patienter och medarbetare så väljer vi att prioritera budget” kan vi respektera och följa det beslutet. Att låtsas som ingenting och förneka riskerna inger dock ingen respekt, skriver Olof Lekholm och Jan Brun, Sahlgrenska.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Den 31 oktober skrev vi en debattartikel om vad vi uppfattar som en allt mer ohållbar situation inom Sahlgrenska universitetssjukhuset, SU. Sedan dess har vi sett flera inslag i ämnet i GP, Dagens Medicin, SVT och nu senast DN.

Vi har fått ett enormt stöd både inom sjukhuset och utifrån. Det inkluderar även andra delar av regionen och personer som röstar för i stort sett samtliga partier inklusive de styrande.

Inom SU råder vad det verkar stor enighet om att planerade besparingar kommer att leda till försämringar både för patienter och personal.

Inom SU råder vad det verkar stor enighet om att planerade besparingar kommer att leda till försämringar både för patienter och personal. Vi har fått bekräftat både direkt och i media att många chefer inom sjukhuset och även dess högsta ledning ser samma risker som vi gör. Det är vi glada och tacksamma för!

Regiondirektör Ann-Sofi Lodin upprepar att besparingar är nödvändiga. Vi är medvetna att hon som direktör inte är fri att säga vad som helst och måste följa fattade beslut, men funderar över varför hon har större tillit till medarbetarnas förmåga att hantera situationen än medarbetarna själva.

I slutändan handlar det dock om politik, och budget tas inom kort. Från regionens politiker hör vi inget. Vi skulle vilja ha besked från partiernas företrädare hur de hur de ser på problemen.

I slutändan handlar det dock om politik, och budget tas inom kort. Från regionens politiker hör vi inget. Vi skulle vilja ha besked från partiernas företrädare hur de hur de ser på problemen. De får nu anses vederbörligen informerade – anser de sig veta bättre än personalen inom vården vilka risker som finns? Vänsterpartiet har gett besked i GP, dock är det Allianspartierna och Miljöpartiet som styr, vi vill veta vad de säger.

Vi kan acceptera om man väljer besparingar framför att höja skatten eller andra obekväma beslut. Om man gör det måste man dock vara öppen med att man ser riskerna och är beredda att ta ansvar för konsekvenserna.

Om regionens styrande säger ”väl medvetna om riskerna för patienter och medarbetare så väljer vi att prioritera budget” så kan vi respektera och följa det beslutet. Att låtsas som ingenting och förneka riskerna inger dock ingen respekt. Vad säger ni som styr?

Olof Lekholm

Jan Brun

specialister och överläkare, Medicinkliniken Sahlgrenska universitetssjukhuset